JEZIVE PORUKE IZ MOSKVE

Šojgu progovorio o nuklearnom oružju, Putin nikad oštriji: ‘Ukrajinci su topovsko meso!‘

‘SAD i njihovi vazali grubo se miješaju u unutarnje stvari suverenih država...‘

Sergej Šojgu i Vladimir Putin

 Mikhail Klimentyev/Afp

Vladimir Putin na konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u Moskvi optužio je SAD da im je cilj produljiti rat u Ukrajini, a Zapadu je jasno proučio da su oni krivci što su danas Ukrajinci - topovsko meso.

- Trenutačna situacija u Ukrajini jasno ukazuju na činjenicu da je Amerikancima glavni cilj da konflikt što duže traje. Zapad je osudio Ukrajince da postanu topovsko meso. Pokušavali su implementirati ‘antiruski projekt‘ u Ukrajinu, ignorirali su neonacističku ideologiju i genocid u Donbasu. Međutim, tu nisu stali. Šalju Ukrajincima oružje i ne misle stati - rekao je Putin, ali tu se nije zaustavio.

- Sjedinjene Američke Države i njihovi vazali grubo se miješaju u unutarnje stvari suverenih država: organiziraju provokacije, državne udare, građanske ratove. Pokušavaju natjerati neovisne države da se pokore njihovoj volji, da žive po njima stranim pravilima. Sve se to radi s jednim ciljem - žele zadržati svoju dominaciju, model koji vam omogućuje da parazitirate na cijelom svijetu. To su radili stoljećima - rekao je Putin u svom žestoko govoru.

- Zapad ciljano uništava sustav europske sigurnosti, sklapajući nove vojne saveze. NATO je skrenuo na istok, raspoređuju sustave proturaketne obrane, održavaju vojne vježbe. Kažu da je to potreba za jačanjem sigurnosti u Europi, ali u stvarnosti se događa sve suprotno. Zato smo odlučili provesti specijalnu operaciju koja je u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda. Ciljevi ove operacije su jasno i precizno definirani - to je osigurati sigurnost Rusije i naših građana i zaštititi stanovnike Donbasa od genocida.

Predsjednik Rusije nije propustio spomenuti i događanja na Dalekom istoku.

- Američka avantura protiv Tajvana nije samo izlet pojedinog neodgovornog političara, već dio svrhovite, svjesne američke strategije za destabilizaciju i kaotičnost situacije u regiji. To je demonstracija nepoštivanja suvereniteta drugih zemalja. Vidite i sami kako pažljivo planiraju provokacije. U cijeloj toj priči cilj im je odvratiti pozornost vlastitih građana od socioekonomskih problema – pada životnog standarda, nezaposlenosti, siromaštva, deindustrijalizacije...

U sjeni ovog Putinovog monologa pomalo je ostala i izjava i ministra obrane Sergeja Šojgua koji je izravno upitan misli li Rusija upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

- S vojne točke gledišta, nema potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva. Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je odvratiti nuklearni napad - rekao je Sergej Šojgu tijekom govora na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Moskvi.

- Mediji šire špekulacije o navodnoj uporabi ruskog taktičkog nuklearnog oružja tijekom specijalne vojne operacije ili o spremnosti za uporabu kemijskog oružja. Svi ti napadi informacijama su apsolutna laž.

Šojgu je također ustvrdio da Sjedinjene Države i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije, te da je NATO višestruko povećao broj svojih snaga u istočnoj i središnjoj Europi.

Govoreći o Novom ugovoru START za kontrolu američkog i ruskog nuklearnog oružja, Šojgu je rekao da su razgovori o produljenju sporazuma "dvosmjerna ulica", a situacija oko toga "teška".

- Teška situacija se također razvija u vezi sa Ugovorom o ograničenju strateškog ofenzivnog naoružanja. Sporazum je na snazi ​​do 2026. godine - dodao je Šojgu. - S ruske strane obveze se ispunjavaju, deklarirane razine nosača i bojevih glava održavaju se unutar utvrđenih granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:02