BITKA ZA DONBAS

Šojgu podnio prijavak Putinu: ‘Uspostavili smo potpunu kontrolu nad Lisičanskom i cijelim Luganskom‘

Šojgu je Putinu rekao da je uspostavljena "potpuna kontrola" nad LNR-om, što uključuje i grad Lisičansk

Pripadnici vojnih jedinica LNR-a i čečenske specijalne policije u Lisičansku

 Photo by Viktor Antonyuk/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruske snage opkolile su istočni ukrajinski grad Lisičansk, posljednje veliko ukrajinsko uporište u regiji Lugansk, i borbe se u nedjelju vode u samom gradu, prenijele su svjetske agencije pozivajući se na ruske vojne izvore, a nedugo potom stigla je vijest iz Kremlja prema kojoj je ruski ministar obrane Sergej Šojgu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina izvijestio da je "oslobođena Luganska Narodna Republika" (LNR), referirajući se time na jednu od dviju samozvanih država u ukrajinskom Donbasu.

Šojgu je Putinu rekao da je uspostavljena "potpuna kontrola" nad LNR-om, što uključuje i grad Lisičansk.

Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, prenijela je prije toga da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk i "sada se bore protiv ukrajinskih snaga u samom gradu".

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike bore se unutar Lisičanska, potpuno porazivši okruženog neprijatelja", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, nakon kojega je stigla i gore spomenuta vijest iz Kremlja.

Ukraijnski glavni stožer i ministarstvo obrane nisu odgovorili na zahtjeve stranih zapadnih agencija za komentarom ruskih tvrdnji.

Rusija je usredotočena na istjerivanje ukrajinskih snaga iz pokrajina Lugansk i Donjeck u Donbasu, gdje se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva još od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine.

Ukrajinski glavni stožer ranije je u nedjelju, dan nakon što je Kijev tvrdio da je grad još u ukrajinskim rukama, priznao da ruske snage "učvrščuju položaje u Lisičansku".

"U regiji Donjecka okupatori se koncentriraju na učvrščivanje svojih položaja u gradovima Lisičansk i Verhnjokamjanka", objavio je ukrajinski glavni stožer.

U subotu su proruski separatisti objavili zauzimanje Lisičanska, na što je Kijev odgovorio da je taj strateški važan grad i dalje pod njegovom kontrolom.

Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Lugansk nakon pada Sjeverodonjecka.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je i da je pogođena vojna infrastruktura u istočnom ukrajinskom gradu Harkovu, kao i baza koju koriste strani borci u predgrađu Mikolajiva na jugu zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 07:22