MISTERIOZNI POSJET

Šojgu po prvi put od početka invazije u Ukrajini! Putinov ministar obrane osobno došao smijeniti nesposobne generale?

Ruski ministar obrane posjetio je vojnike koji sudjeluju u ratnim operacijama u Ukrajini, no nije objavljeno gdje je bio i kada je točno do posjeta došlo

Sergej Šojgu

 AFP PHOTO /HANDOUT/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu po prvi puta od početka "specijalne vojne operacije", kako službena Moskva naziva svoju invaziju na Ukrajinu, osobno je posjetio ukrajinsku bojišnicu, objavilo je u nedjelju rusko Ministarstvo obrane.

Kako donosi list Kommersant, Šojgu je obavio "inspekciju zapovijednih položaja" prilikom koje su mu zapovjednici na terenu dali informacije o trenutnoj situaciji i operacijama koje provodi ruska vojska. Nije rečeno kada je točno Šojgu obavio posjet kao ni na kojoj je točno lokaciji u Ukrajini bio.

U priopćenju je objavljeno da je dodijelio nekoliko državnih odlikovanja vojnicima koji su "pokazali junaštvo i nesebičnost u obavljanju borbenih zadataka", no nisu navedena imena tih ljudi.

Ruska strana nije navela nijedan novi podatak o broju žrtava među svojim vojnicima, a Kommersant podsjeća da je zadnji put takav podatak iznesen još 25. ožujka kada je rečeno da je poginuo 1.351 vojnik, a da ih je 3.825 ozlijeđeno.

Informacija o Šojguovom obilasku bojišnice stiže dan nakon što su Britanci u svojem redovitom obavještajnom biltenu objavili da je na terenu došlo do velikih preslagivanja u zapovjednom lancu te da je među smijenjenim generalima i Aleksandr Dvornikov, koji je svojedobno bio postavljen za glavnog operativca u invaziji, dok je za novog glavnog zapovjednika navodno postavljen Sergej Surovikin. Zasad nije jasno je li posjet ministra obrane izravno povezan s ovim navodnim smjenama.

Rusija, koja je izvršila invaziju na susjednu zemlju prije više od četiri mjeseca, trenutno usredotočuje napade na istočne ukrajinske regije Lugansk i Donjeck, premda je u nedjelju gađan i Kijev.

U subotu je gradonačelnik Sjeverodonjecka objavio da su ruske snage "potpuno okupirale" grad.

Separatisti su ranije rekli da su ruske i proruske snage ušle i u Lisičansk te da se u tom gradu, nedaleko od Sjeverodonjecka, vode ulične borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:35