‘TAIRINI ANĐELI‘

Snimala je strahote Mariupolja, a onda nestala: ‘Video su prokrijumčarili na nevjerojatan način‘

Pajevska je zastrašujuće snimke uspjela predati novinarima AP-a

Bolnica u Mariupolju i liječnica Julija ”Taira” Pajevska

 Oleksandr Stashevskiy/afp/Afp

Ukrajinska liječnica Julija Pajevska na memorijskoj kartici veličine nokta zabilježila je sve što je vidjela u Mariupolju. Video su novinari u tamponu uspjeli prokrijumčariti iz zemlje. Pajevsku su Rusi u međuvremenu zarobili, a Mariupolj samo što nije pao, piše The Associated Press.

Pedesettrogodišnju Pajevsku Ukrajinci poznaju pod nadimkom Taira jer je pod tim nadimkom igrala poznatu videoigru "World of Warcraft".

Pajevska je pomoću tjelesne kamere snimila 256 gigabajta video materijala na kojem se može vidjeti kako su ona i članovi njezinog bolničkog tima dva tjedna spašavali živote ljudi u Mariupolju.

Pajevska je zastrašujuće snimke koje je načinila uspjela predati novinarima agencije The Associated Press (AP) koji su 24. veljače u 3:30 sati stigli u Mariupolj, a iz njega otišli 15. ožujka.

Ruski su vojnici Tairu i njezinog vozača zarobili 16. ožujka. Rusi su liječnicu prikazali kao suradnicu nacionalističke bojne Azov. Novinari AP-a nisu pronašli dokaze da je Pajevska ikada bila povezana s tom bojnom. Vojna bolnica u kojoj je Taira djelovala te koja je služila kao evakuacijski punkt za ozlijeđene Ukrajince nije povezana s bojnom Azov, čiji su članovi tjednima branili prostranu čeličanu Azovstalj u Mariupolju.

Na snimkama koje je Taira napravila može se vidjeti da je pokušavala spasiti i ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile.

Na snimci koja je načinjena 10. ožujka može se vidjeti kako ukrajinski vojnik iz vozila hitne pomoći na grub način vadi dva ruska vojnika. Jedan je u invalidskim kolicima. Drugi je na koljenima, ruke su mu svezane iza leđa, a noga evidentno ozlijeđena. Oči su im prekrivene zimskim kapama, a na rukama su imali bijele trake.

Jedan ukrajinski vojnik opsuje jednom od njih. "Smiri se, smiri se", kaže mu Taira. "Hoćeš li liječiti Ruse?", upita je jedna žena. "Oni prema nama neće biti tako uljudni", odgovori joj Taira. "Međutim, ne mogu drukčije. Oni su ratni zarobljenici."

Taira se trenutno nalazi u zatočeništvu u Rusiji.

Više stotina istaknutih Ukrajinaca oteto je ili zarobljeno tijekom rata u Ukrajini. Među njima ima lokalnih dužnosnika, novinara, aktivista i boraca za zaštitu ljudskih prava. Misija Ujedinjenih naroda za nadzor situacije u Ukrajini po pitanju zaštite ljudskih prava (HRMMU) zabilježila je 204 slučaja prisilnih nestanaka. HRMMU je rekao da je moguće da su neke žrtve otmica mučene, a pet ih je kasnije pronađeno mrtvo. Ured Pučko pravobranitelja Ukrajine rekao je da je zaprimio izvještaje u kojima stoji da je više tisuća Ukrajinaca nestalo do kraja travnja te da ih je 528 vjerojatno zarobljeno.

Iako Ženevska konvencija Rusiji brani da napada liječnike i bolnice, ona to svejedno radi. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je Rusija tijekom rata u Ukrajini izvršila više od 100 napada na zdravstvene ustanove i djelatnike te rekla da će taj broj vjerojatno rasti.

Ruski su vojnici iz konvoja koji je 8. svibnja krenuo iz Mariupolja izvukli ženu te je optužili da je liječila ukrajinske borce. Zatim su je natjerali da bira: želi li radije da ona i njezina četverogodišnja kći s njima odu na nepoznatu lokaciju ili da djevojčica nastavi put prema teritoriju koji se nalazi pod kontrolom Ukrajinaca. Majka i kći su naposljetku razdvojene, a djevojčica je, kažu dužnosnici UN-a, kasnije stigla u ukrajinski grad Zaporižje.

"Ovdje se ne radi o spašavanju jedne konkretne žene", rekla je Oleksandra Čudna, liječnica koja je s Tairom volontirala 2014. godine. "Taira će predstavljati liječnike i žene koji su otišli na bojište."

image

Julija "Taira" Pajevska fotografirana 2018. godine tijekom modne revije

Tarasov/Zuma Press/Profimedia

Tairina situacija poprimila je novi značaj u trenutku kada se posljednji branitelji iz Mariupolja evakuiraju na teritorije pod kontrolom Rusije. Rusija to zove masovnom predajom, a Ukrajinci uspješnom misijom. Rusi su rekli da im se ovog tjedna u Mariupolju predalo više od 1700 ukrajinskih boraca. Ta je činjenica ponovno u prvi plan gurnula raspravu o postupanju sa zarobljenicima. Ukrajina je rekla da se nada da će te borce uspjeti zamijeniti za ruske zarobljenike, međutim, jedan je ruski dužnosnik rekao da bi im se trebalo suditi, a ne da bi ih se trebalo razmijeniti.

Ukrajinska je vlada rekla da je Tairino ime prije više tjedana pokušala staviti na popis zatvorenika za razmjenu. Unatoč tome što se Taira u lisicama i s masnicama na licu pojavila na ruskoj televizijskoj postaji NTV i televizijskim postajama u Donjeckoj oblasti, Rusija tvrdi da ona nije kod nje. Ukrajinska vlada o Tairinom slučaju nije htjela govoriti za AP.

Tairu Ukrajinci znaju kao bivšu poznatu sportašicu i osobu koja je obučila liječnike volontere. Iz snimaka koje je napravila u Mariupolju i svjedočanstava njezinih prijatelja dade se zaključiti da je Pajevska energična i fotogenična osoba koja bi uživala u plivanju s delfinima.

Taira je svoju svakodnevicu snimala od 6. veljače do 10. ožujka. S jednakim je elanom pristupala liječenju djece i ranjenih vojnika.

Liječnica je prvog dana rata snimila svoj pokušaj liječenja otvorene rane glavi jednog ukrajinskog vojnika.

Dva dana poslije, naredila je kolegi da ozlijeđenog mladog ruskog vojnika umota u deku. "Pokrij ga jer se trese", rekla je Taira. Mladića je oslovila sa "sunce". Tako je oslovljavala brojne vojnike koji su prošli kroz njezine ruke. Nakon toga je Rusa pitala zašto je došao u Ukrajinu. "Ti se brineš za mene", rekao joj je naoko začuđeni mladić. "Mi svakoga liječimo jednako", odgovorila mu je Taira.

Taira je kasnije toga dana liječila dvoje djece, brata i sestru koji su teško ranjeni u pucnjavi kod jedne kontrolne točke. Njihovi su roditelji preminuli. Liječnica je dala sve od sebe, molila dječaka "da ostane s njom", no nije uspjelo. Dječak je preminuo. Taira se nakon toga okrenula od njegovog beživotnog tijela i zaplakala. "Mrzim ovo", rekla je i zatvorila njegove oči.

Nešto kasnije, Taira je u mraku zapalila cigaretu i obratila se nekome. "Dječak više nije s nama. Preminuo je. Djevojčicu još uvijek pokušavaju oživjeti. Možda će preživjeti", rekla je Pajevska.

Taira se u jednom trenutku nađe pred ogledalom u kupaonici. Busen njezine plave kose pao joj je na čelo. Sa strane je ošišana na kratko. Nakon toga je ugasila kameru.

Liječnica se tijekom snimanja često žalila na kronične bolove koje trpi zbog ozljeda leđa i kuka. Djelomičan je invalid. Na snimkama se može vidjeti kako se Taira grli s drugim liječnicima, kako zbija šale kako bi oraspoložila vozače hitne pomoći i pacijente. Taira sa sobom uvijek ima plišanu životinju kako bi je mogla dati bilo kojem djetetu kojeg mora liječiti.

Taira ima muža i kćer tinejdžericu te zna kako rat može utjecati na obitelji. Jedan ju je ukrajinski vojnik u jednom trenutku zamolio da nazove njegovu majku. Ona mu je odgovorila da će je uskoro moći sam nazvati. "Nemoj me činiti nervoznom", dodala je.

image

Prosvjed protiv seksualnog nasilja za koje se terete ruski vojnici u Ukrajini. Na fotografiji: transparent kojim se poziva na oslobađanje Julije Pajevske

Sandra Uittenbogaart/ANP MAG/ANP via AFP

Novinari AP-a Tairine su snimke dobili 15. ožujka. Liječnica ih je preko voki-tokiija zamolila da memorijsku karticu sa snimkama koje je načinila iznesu iz Mariupolja. Kartica je bila skrivena u tamponu, a novinari su prošli kroz 15 ruskih kontrolnih točaka prije nego što su došli do teritorija pod kontrolom Ukrajinaca.

Taira i njezin vozač Serhij sutradan su nestali. Rusi su istog dana uništili kazalište u Mariupolju i ubili blizu 600 osoba.

Jedna je ruska televizijska postaja 21. ožujka objavila da je Taira zarobljena. Rusi su liječnicu optužili da je pod krinkom pokušala pobjeći iz Mariupolja. Taira je na snimci izgledala nemoćno i iscrpljeno. U prijenosu je pročitala izjavu koja se nalazila ispod kamere koja ju je snimala te pozvala da se borbe u Ukrajini okončaju. Dok je Taira govorila, u prijenosu se mogao čuti i drugi glas koji je njezine kolege etiketirao kao naciste. Taira otad nije viđena.

Iako međunarodno pravo snimke intervjua s ratnim zarobljenicima vidi kao nehumane i degradirajuće, intervjue s njima objavljivali su i Rusi i Ukrajinci.

Vadim Puzanov, muže Julije "Taire" Pajevske, rekao je da do danas nije čuo mnogo informacija o svojoj supruzi. Puzanov je vrlo pažljivo rekao da se stalno brine, ali i da je ljutit zbog načina na koji je Taira prikazana u Rusiji.

"Optuživanje liječnice volonterke za sve grijehe, uključujući i za trgovinu organima, uvredljiva je propaganda. Ne znam ni za koga se to radi", rekao je Puzanov.

Raed Saleh, vođa Bijelih kaciga, volontera koji su tijekom rata u Siriji pomagali unesrećenima, rekao je da se njegova grupa susrela sa sličnim optužbama. "Mogli bi je natjerati da kaže određene stvari ili prizna nešto", rekao je Saleh.

Taira je zbog njezine reputacije Ukrajincima jako važna. Podučavala je borilačku vještinu aikido, a u slobodno vrijeme radila kao liječnica.

Liječnicima volonterima pridružila se 2013. godine za vrijeme Euromajdana, masovnog prosvjeda protiv vlade u Ukrajini. Tada je počela koristiti nadimak Taira.

Liječnica je nakon aneksije Krima otišla u Donbas, gdje su se ruski separatisti borili protiv ukrajinskih snaga. Tamo je podučavala pružanje prve pomoći i pokrenula grupu liječnika "Tairini anđeli". Bila je i veza između vojske i civila u gradovima nedaleko od fronte u kojima su liječnici i bolnice jedva radili. Mariupolj je napustila 2019. godine, a taj je grad bio baza njezina tima.

Tjelesnu je kameru dobila 2021. godine kada je trebala snimati nešto za Netflixov film o inspirativnim ličnostima, a koji je producirao britanski princ Harry. Kada su Rusi napali Ukrajinu, koristila ju je za dokumentiranje posljedica rata.

Kako Mariupolj samo što nije pao, snimke koje je napravila osobito su dirljive. U jednoj od posljednjih koje je napravila pojavljuju se ona i njezin vozač Serhij. Ta je snimka nastala 9. ožujka.

"Dva tjedna rata. Mariupolj pod opsadom", tiho je rekla u videu. Nakon toga je opsovala, onako u prazno, nikome konkretno. Nakon toga se kamera ugasila, zaključuje svoj veliki tekst AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:32