PRITISAK SVE JAČI

Snažan udar na Rusiju s drugog kraja svijeta: ‘Putin mora platiti tu cijenu, jednostavno mora...‘

Premijer objavio kako će Australija donirati ugljen i vojnu opremu Ukrajini kako bi ‘podržali hrabri i odvažni otpor‘.

Scott Morisson

 Afp

Australija je odlučila pojačati pritisak na Rusiju te zabraniti prodaju aluminijeva oksida odnosno glinice i aluminijskih ruda, uključujući boksit, Rusiji kao odgovor na, kako kažu, "neumoljivu i nezakonitu agresiju na Ukrajinu". Isto tako, u nedjelju je premijer Australije Scott Morrison objavio kako će njegova zemlja donirati ugljen i vojnu opremu Ukrajini kako bi "podržali hrabri i odvažni otpor" u sklopu novog paketa pomoći koji uključuje i 30 milijuna dolara vrijednu humanitarnu pomoć, prenio je Guardian.

"Rusija mora platiti vrlo visoku cijenu za svoju brutalnost. Mora platiti tu cijenu ekonomski, mora platiti tu cijenu.... i u diplomatskom kontekstu", rekao je Morrison, dok je ministrica vanjskih poslova Marise Payne ruske postupke u Ukrajini opisala kao ratne zločine.

Naime, australske su se vlasti našle pod pritiskom da prestanu izvoziti aluminijev oksid i boksit u Rusiju jer se taj australski resurs potencijalno koristi u proizvodnji municije. Naime, aluminij koji se dobiva iz tih resursa ključna je komponenta u proizvodnji oružja i municije, a Rusija bi ovaj potez doista mogla osjetiti. Uvoz iz Australije pokriva 20 posto njezinih potreba za tim sirovinama.

Australska je vlada također najavila da će surađivati s izvoznicima i ovom zabranom pogođenim tvrtkama kako bi pronašli nova tržišta i proširili postojeća. Jedna od tvrtki koja bi mogla osjetiti zabranu jest Queensland Alumina Ltd (QAL). Ona je u većinskom vlasništvu Rio Tinta, i to u skupnom pothvatu s ruskim Rusal International, drugim najvećim proizvođačem aluminija na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:13