4.9 PO RICHTERU

Snažan potres u Hercegovini, podrhtavanje tla osjetilo se i u Dalmaciji: ‘Treslo se dugo...‘

Potres jačine 4,9 po Richteru osjetio se jutros širom Bosne i Hercegovine, ali i u Dalmaciji
 Screenshot EMSC

U 8 sati i 7 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Širokog Brijega, u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 4.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na Vi-VII stupnja EMS ljestvice.

Podrhtavanje tla osjetilo se jutros širom Bosne i Hercegovine, ali i u Dalmaciji. Brojni Dalmatinci bili su uznemireni.

'Jak i dug', 'Osjetio se u Imotskom', 'Dobro je zatreslo', 'I Metković je kratko zatreslo', 'Strašno je bilo', samo su neki od komentara uznemirenih građana.

'Solidno se inventar u kući zamrdukcao', komentirao je na EMSC-u jedan korisnik iz Drežnice, mjesta oko 15 kilometara udaljenom od epicentra. 'Treslo je dugo Široki', glasi jedan od komentara na EMSC-u.

Podsjetimo, krajem travnja Hercegovinu je pogodio još jači potres magnitude 6,1. Epicentar je bio u istočnoj Hercegovini. Tada je poginula 28-godišnjakinja kojoj je stijena probila kuću.

Potres izazvao uznemirenost građana, štete nisu zabilježene

Potres jakosti 4,8 stupnjeva Richtera, koji je u četvrtak iza osam sati ujutro pogodio Hercegovinu te se osjetio i u Hrvatskoj, osim uznemirenosti građana, nije izazvao ozbiljnije posljedice.

Ravnatelj uprave Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je kako nisu imali prijavljenih ozlijeđenih osoba niti šteta na objektima u potresu, čiji je epicentar bio kod Širokog Brijega.

"Do sada nije bilo prijava iz općinskog stožera civilne zaštite", rekao je Martinović.

Prema navodima svjedoka podrhtavanje tla potrajalo je jutros desetak sekundi te se snažnije osjetilo zapadnije od Širokog Brijega.

Prema izvješću Federalnog seizmološkog zavoda njihovi uređaji zabilježili su da je jakost potresa u hipocentru iznosila 4,8 stupnjeva Richtera, dok je intenzitet u epicentru bio je VI. stupnja Mercallijeve ljestvice.

Takvo podrhtavanje tla spada u skupinu jakih potresa koji izazivaju bijeg stanovništva iz kuća kao i štete na nekim objektima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:20