IZNENAĐENJE

Slučajna pomoć: ‘Hvala Zapadu, ali ovoga ima toliko puno da više i ne znamo više što ćemo s tim‘

‘Počeli smo kao pješačka bojna, a kako vrijeme odmiče, postajemo mehanizirana bojna‘, kazao je zamjenik načelnika glavnog stožera

Ukrajinski vojnici na napuštenom ruskom tenku T-90A

 Yasuyoshi Chiba/Afp

Ofenziva koju ukrajinska vojska trenutačno provodi na istoku zemlje, potpomognuta je, među ostalim, otetim ruskim oružjem. Tenkovi, vozila, topovi, haubice, topničke granate, i sve ostalo oružje koje su ruski vojnici ostavili za sobom, sada upotrebljavaju ukrajinske trupe dok preuzimaju dijelove istočne regije Doneck, uključujući grad Liman, i probijaju se dalje na istok, u obližnji Luhansk.

Oteta ruska oprema koja je u dobrom stanju odmah se koristi, a ona koja je previše uništena da bi se popravila, iskorištava se za rezervne dijelove.

Ukrajina je otela 460 ruskih borbenih tenkova, 92 samohodne haubice, 448 borbenih vozila pješaštva, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 višecijevna raketna sustava. Rusija je time nehotice postala najveći opskrbljivač Ukrajine oružjem u ratu, nadmašivši ogromne zalihe oružja koje dolaze sa Zapada. To su podaci koji je prikupio Oryx, obavještajna konzultantska tvrtka. Pravi broj vjerojatno je veći, ali treba napomenuti i da nije sva oteta ruska oprema vrhunske kvalitete.

Mnoštvo trofeja

"To je mješavina moderne opreme koju se može koristiti prilično učinkovito, i stvari koje zaista pripadaju muzejima", rekao je za The Wall Street Journal Jakub Janovski, koji sastavlja popis gubitaka oružja u Oryxu. Najnaprednije rusko oklopno oružje Ukrajina je zarobila kod Izjuma u Harkivskoj oblasti, poput tenkova T-90 i borbenih vozila pješaštva BTR-82 s automatskim topovima. Jedan ukrajinski bataljun zaplijenio je čak 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giatsint, kalibra 152 mm, nakon što je prošli mjesec ušao u grad Izjum. "Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima", rekao je za WSJ zamjenik načelnika glavnog stožera Ruslan Andrijko, te dodao: "Počeli smo kao pješačka bojna, a kako vrijeme odmiče, postajemo mehanizirana bojna".

Zapadni saveznici nisu poslali u Ukrajinu tenkove zapadne proizvodnje. Umjesto toga, američka i europska pomoć bila je usmjerena na slanje Ukrajini preciznog topništva, poput HIMARS-a. To oružje bilo je od odlučujuće pomoći Kijevu, nakon što je Ukrajini u svibnju ponestalo zaliha topničkih granata.

Sada Ukrajinci sastavljaju novi popis oružja za zimske uvjete, koje žele da im Zapad pošalje. Na vrhu tog popisa nalazi se nova protuzračna obrana, zbog straha da će predsjednik Vladimir Putin pojačati raketne napade dok se ruske linije urušavaju.

Novi popis

Nikakvi novi sustavi protuzračne obrane nisu bili uključeni u paket vojne pomoći Bidenove administracije od 625 milijuna dolara, objavljen u utorak, a koji je umjesto toga, bio usmjeren na precizne topničke raketne sustave i streljivo. Kijev bi, međutim, do studenoga trebao dobiti dva napredna raketna sustava zemlja-zrak američke tvrtke Raytheon. Sustavi mogu oboriti bespilotne letjelice, projektile i helikoptere, a to je upravo ono što Ukrajina traži.

No, trebat će vremena da to oružje stigne u Ukrajinu, jer se zapadne zemlje nerado odriču vlastitih naprednih sustava protuzračne obrane. Osim toga, obuka posade o tome kako njima upravljati, traje nekoliko godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:41