ODLUKA

Slovenski ustavni sud 2G covid potvrde u javnim službama proglasio neustavnima: ‘To je prisila na cijepljenje‘

Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu

Prosvjed protiv covid mjera u Ljubljani, održan 27. listopada 2021.

 Jure Makovec/AFP

Slovenski ustavni sud u ponedjeljak je objavio pravorijek o tome da odluka slovenske vlade prema kojoj bi u službenim prostorijama državne uprave smjeli raditi samo oni koji su se cijepili protiv covida-19 ili su bolest preležali i tako stekli imunitet "nije u skladu s ustavom".

Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih od ustavnog suda tražili da se provjeri njena ustavnost i do sada je bila samo "suspendirana" do konačnog pravorijeka.

U svom pravorijeku ustavni suci su naveli da je takozvani PC uvjet za dolazak na posao "znači samo cijepljeni i preboljeli" zapravo jednako određivanju cijepljenja kao "obvezujućeg" za zaposlene, te da se nešto takvo ne može propisivati podzakonskim aktima ili odlukama vlade nego zakonima, a u ovom slučaju da tu problematiku treba riješiti dopunama zakona o zaraznim bolestima.

Odredba vlade o PC uvjetu nije u skladu sa 120. člankom slovenskog ustava i nije bila donesena u skladu sa zakonskim zahtjevima koje za cijepljenje zaposlenika određuje zakon o zaraznim bolestima, naveli su u obrazloženju ustavni suci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2021 17:11