UPOZORENJE

Slovenski meteorolozi o nevremenu koje stiže i u Hrvatsku: ‘U 36 sati past će kiše koliko inače bude u mjesec dana!‘

Meteorolozi su zbog tolike kiše, koja će uzrokovati i bujice i odrone, za sada izdali narančasto upozorenje. No, prijeti i crveni meteoalarm

Arhivska fotografija

 Luka Dakskobler/Zuma Press/Profimedia

Zbog izvanrednog događaja, koji dolazi u obliku jakih i dugotrajnih pljuskova, oglasili su se Agencija Republike Slovenije za okoliš (ARSO), Geološki zavod, Uprava za zaštitu i spašavanje i Civilna zaštita te uputili brojna upozorenja na nadolazeće vremenske neprilike u sljedećih 36 sati, javljaju Slovenske novice.

ARSO predviđa da bi danas u 24 sata na sjeverozapadu Slovenije moglo pasti od 100 do 125 milimetara kiše, na Primorskom od 50 do 85, drugdje od 50 do 75. Ništa bolje neće biti ni u petak.

U noći na petak bujični vodotoci i manje rijeke u sjevernoj i središnjoj Sloveniji u početku će naglo porasti. Rast rijeka će se u petak tijekom dana intenzivirati i proširiti na veći dio zemlje, predviđaju. - U početku su vjerojatne bujične poplave i poplave manjih rijeka, u petak tijekom dana i u noći na subotu poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, u porječju Savinje i Krke, Kolpe i u šire područje središnje Slovenije - upozoravaju.

Branko Gregorčič (ARSO) kazao je kako nam ovo ljeto donosi puno vremenskih nepogoda te da takav razvoj događaja dugo nije viđen.

Upozorio je da će današnji razvoj vremena biti nešto drugačiji od onih zadnjih tjedana. - Više će podsjećati na onu vrstu jesenske kiše, jer će se vremenska fronta nad Slovenijom zadržati 36 sati. Jesenska dinamika i obilje topline i vlage donijet će opetovane i intenzivne pljuskove. Uglavnom će to biti dugotrajni intenzivni pljuskovi koji se mogu pojaviti na istim područjima - rekao je.

Procjenjuje se da će do subote ujutro pasti između 50 i 100 litara kiše, ponegdje i 150 do 200 litara kiše, i to u manje od 36 sati. - Tolike količine tipične su za mjesečno razdoblje - objašnjava meteorolog i dodaje da su zbog tolike kiše, koja će uzrokovati i bujice i odrone, izdali narančasto upozorenje. - Možemo povećati razinu prijetnje do crvenog upozorenja - dodao je.

Uz prognozu obilnih padalina i mogućnosti poplava, zapovjednik slovenske civilne zaštite Srečko Šestan izdao je zapovijed za pripravnost sustava civilne zaštite na cijelom području Slovenije: - Aktivirao sam zapovjednike i zamjenike regionalnih stožera da budu u pripravnosti. Kazao je da su se dodatno opskrbili opremom, ako pojedine općine ostanu bez opreme.

Šestan je uputio i molbu svim stanovnicima Slovenije da s oprezom koriste telefonski broj 112. - U protivnom se može dogoditi da zbog poziva koji nije hitan život dovedemo u opasnost - rekao je.

Podsjetimo, zbog sutrašnjeg nevremena Državni hidrometeorološki zavod izdao je specijano priopćenje. Opširnije pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:37