NAJOŠTRIJI PROSVJED

Slovenija zbog pokolja u Buči smanjuje broj ruskih diplomata: ‘Šokirani smo ubojstvima civila‘

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije navodi se da je to učinjeno u skladu s 11. člankom bečke konvencije o diplomatskim odnosima

Opustošena Buča

 Lafargue Raphael/abaca/abaca Press/profimedia

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je u utorak ruskom veleposlaniku u Ljubljani protest zbog ubojstava ukrajinskih civila u Buči i drugim mjestima u Ukrajini, te mu najavilo smanjenje ruskog diplomatskog osoblja u ruskom veleposlanstvu.

Ruskom veleposlaniku Timuru Ejvazovu koji je pozvan u ministarstvo izražen je najoštriji prosvjed i šokiranost u vezi s ubojstvima civila koje je počinila ruska vojska na području pod okupacijom ruskih snaga, priopćilo je slovensko ministarstvo.

Veleposlanika Ruske Federacije tom su prilikom obavijestili o odluci vlade da Slovenija smanji broj ruskog diplomatskog i tehničkog osoblja u veleposlanstvu u Ljubljani, te ga "uskladi s brojem članova slovenske diplomatske misije u Moskvi".

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova Slovenije navodi se da je to učinjeno u skladu s 11. člankom bečke konvencije o diplomatskim odnosima koji državi gostiteljici daje mogućnost da broj stranog predstavništva prilagodi u granice "razumnog i uobičajenog" s obzirom na okolnosti i potrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19