NOVA PRAVILA

Slovenci zabranili prodaju hranu i pića na blagdanskim sajmovima, ali jedna je delicija postala iznimka

Područje priredbe mora biti ograđeno tako da nije moguć pristup osim službenim ulazom, odlučila je slovenska Vlada

Ljubljana

 Matej Kastelic/Alamy/Alamy/Profimedia

Slovenska Vlada poslušala je preporuke stručnjaka i zabranila posluživanje hrane i pića na blagdanskim sajmovima. Vjeruje se da je na štandovima koji prodaju hranu velik rizik za širenje zaraze koronavirusom. Ipak, jedna je neizostavna jesenska delicija postala iznimka - dozvoljena je prodaja kestena, javlja 24ur.

Kongresi i sajmovi dozvoljeni su na otvorenom, a u zatvorenim prostorima mogući su samo pod uvjetom da sudionici imaju covid potvrdu, nose zaštitne maske te se pridržavaju razmaka od najmanje jedan i pol metar. Sajamske priredbe na otvorenom moraju osigurati da se posjetitelji kreću u jednom smjeru, s točno određenim ulazima i izlazima. Područje priredbe mora biti ograđeno tako da nije moguć pristup osim službenim ulazom.

Novost je i da ugostiteljski objekti smiju posluživati goste hranom i pićem samo u razdoblju od 5 ujutro do 22 sata. Na ulazu u lokal mora biti naveden dopušten najveći broj gostiju.

- Nitko neće previše trpjeti ako ne popije kuhano vino ili ne pojede kobasicu na štandu, ali ako on ili netko iz njegove obitelji završi na intenzivnoj njezi, to će biti katastrofa - objasnila je voditeljica stručne skupine Mateja Logar. Njihovo je mišljenje da štandovi koji poslužuju hranu i piće predstavljaju opasnost jer dolazi do kontakta velikog broja ljudi te je povećana mogućnost širenja zaraze.

Uvode se i nove mjere prometovanja žičara i vučnica. Mogu ih koristiti samo osobe koje imaju covid potvrdu, odlučila je Slovenija. Stariji od šest godina moraju u zatvorenim žičarama nositi zaštitne maske, a maske su obvezne i u otvorenim vučnicama ako između dva putnika nema slobodnog mjesta. Prozori kabina moraju stalno biti otvoreni, a operateri žičare obvezuju se dezinficirati kabine nakon upotrebe, javlja 24.ur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:23