OPASAN POTHVAT

Slijepi putnik preživio let iz Gvatemale do Miamija sakriven u podvozju aviona, pojavila se i njegova snimka

"Individualca je evaluiralo medicinsko osoblje te je odveden u bolnicu na pregled. Incident ostaje pod istragom"

Ilustracija

 Joe Raedle/Getty Images/AFP

Slijepi putnik koji se sakrio u podvozju aviona American Airlinesa preživio je let iz rodne Gvatemale do Miamija, gdje je predan imigracijskim službenicima i odvezen u bolnicu radi evaluacije, piše Guardian.

Američki carinici i agencija za zaštitu granica potvrdili su incident u zajedničkoj izjavi.

U videu koji kruži društvenim mrežama vidi se kako je slijepi putnik ošamućen, ali nema nikakvih ozljeda, a zaposlenici su ga pitali treba li vode.

"Američki carinici priveli su 26-godišnjaka koji je pokušao nezamijećen proputovati u pretincu za kotače na avionu koji je u subotu ujutro sletio iz Gvatemale", stoji u priopćenju.

"Osobu je evaluiralo medicinsko osoblje te je odvedena u bolnicu na pregled. Incident ostaje pod istragom".

American Airlines izdao je priopćenje u kojem se navodi da je njegov let 1182 iz Guatemala Cityja u Miami stigao nešto poslije 10 sati ujutro po lokalnom vremenu i da su ga "presreli organi za provođenje zakona zbog sigurnosnih problema".

Zrakoplovna tvrtka nije dala više pojedinosti, osim što je rekla da pomaže u istrazi. Let od Gvatemale do Miamija obično traje oko dva sata, piše Guardian.

Putovanje od Gvatemale do Miamija traje, inače, nešto više od dva i pol sata.

Migranti iz Gvatemale čine velik dio od oko 1,7 milijuna migranata koje su uhitili ili protjerali američki granični agenti prošle godine. Mnogi od njih bježe s prostora Srednje Amerike od nasilnih bandi i teškog siromaštva.

Imigracijski odvjetnik Angel Leal rekao je za WTVJ da će gvatemalskog slijepog putnika CBP zadržati dok ne dobije nalog za prisilno napuštanje zemlje.

Incident podsjeća na snimku iz kolovoza na kojoj se vide očajni Afganistanci koji se pokušavaju uhvatiti za dijelove američkog vojnog teretnog aviona za vrijeme kaotične evakuacije iz Kabula nakon što su talibanske snage preuzele kontrolu u Afganistanu. Zasebna snimka pokazuje dvije osobe koje su kako se čini pale iz aviona nakon polijetanja iz Kabula.

Federalna uprava zrakoplovstva odbila je komentirati subotnji incident.

Prema FAA-u, od 1947. godine 129 ljudi pokušalo se sakriti u prostore za kotače ili u druga mjesta na komercijalnim zrakoplovima diljem svijeta. Od njih je, navodi agencija, 100 umrlo od ozljeda ili izloženosti hladnoći.

U jednom takvom incidentu u travnju 2014., 16-godišnji dječak koji je pobjegao od kuće preživio je pet sati u prostoru za kotače mlaznog aviona dok je letio iz Kalifornije na Havaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:13