MOTIV NAPADA?

Slavni novinar prije godinu dana odlučio se na potez koji je šokirao naciju: ‘Hrabrost ili ludost‘

Peter R. de Vries drugi je kriminalistički novinar u Nizozemskoj koji je ustrijeljen nakon ubojstva blogera Martina Koka
Pokušaj ubojstva u Amsterdamu
 Afp

Točno u 19.30 amsterdamska policija zaprimila je dojavu o pucnjavi u Lange Leidsedwarsstraat. Emisija RTL Boulevard na RTL4 upravo je završila, piše Telegraaf.nl.

Peter R. de Vries je gostovao u emisiji kako bi razgovarao o sudskom procesu zbog ubojstva frizera Seifa Ahmeda u listopadu 2019. Pred kraj emitiranja, novinar crne kronike napustio je studio na Leidsepleinu. Tristotinjak metara od zgrade nalazi se garaža u kojoj su rezervirana mjesta za redovite goste programa.

Mnogi svjedoci

Novinar je prošao pored prepunih terasa kad se iznenada pojavio muškarac i uperio oružje u De Vriesa. Svjedoci su čuli više hitaca. Novinar koji je pratio krim-milje pogođen je u glavu i prsa i pao na tlo. Dvije minute kasnije, stiže hitna pomoć, a nedugo zatim policija objavljuje opis osumnjičenog: muškarac svijetle puti, sitnije građe, obučen u tamnozelenu maskirnu jaknu i crnu kapu.

image
Peter R. de Vries
Remko De Waal

Manje od tjedan dana prije početka suđenja za ubojstvo odvjetnika Derka Wiersuma u rujnu 2019. godine, Nizozemska je šokirana viješću o napadu na Petera R. de Vriesa. Poput Wiersuma, De Vries je igrao važnu ulogu u sudskom procesu protiv zloglasne nizozemsko-marokanske mafije, i to nakon likvidacije njihova čelnika Ridouana Taghija.

Riječ je o sudskom procesu koji je doslovce hipnotizirao cijelu zemlju, a na optuženičkoj klupi našlo se 17 osoba koji su iza sebe godinama ostavljali krvave tragove. Prijelomnica u cijelom slučaju dogodila se kada je jedan od optuženika, Nabil B., odlučio o svemu progovoriti. Bila je to odluka koja je zaprepastila sve, ali još veće iznenađenje se dogodilo kada je u proljeće 2020. godine De Vries odlučio postati savjetnik svjedoka-pokajnika.

Kontroverzno i ​​hrabro

Nizozemski mediji pišu da je ta odluka bila kontroverzna, ali i izrazito hrabra. Zašto? Situacija je zapravo vrlo jednostavna - 2018. godine u Nizozemskoj je brutalno ubijen brat od Nabila B., čovjek koji nije imao nikakve veze s mafijaškim poslovima svoga brata. Nažalost, ni tu nije bio kraj. Godinu i pol kasnije likvidiran je i njegov odvjetnik Derk Wiersum.

image
Koen Van Weel

I nakon svega što se dogodilo, De Vries je odlučio postati svojevrsni glasnogovornik svjedoka pokajnika. Policija mu je nudila i sigurnosne mjere i zaštitu, ali on za to nije htio ni čuti. Štoviše, svaki tjedan vozio je svoj bicikl duž Gooimeera i redovito objavljivao fotografije na Twitteru.

Naivnost ili podcjenjivanje?

Je li to bila naivnost ili podcjenjivanje? Ili je De Vries namjerno riskirao jer, kako je često govorio, nije želio imati zaštitare oko sebe?

image
Laurens Bosch

'Kad imate zaštitu policija vam bude nekoliko tjedana na vratima, a onda odjednom odluče da to više nije potrebno. Je li opasnost iznenada nestala od ponedjeljka do utorka? To mi se čini čudnim', objasnio je De Vries. Možda se osjećao nedodirljivim jer se već toliko dugo opirao mnogim neprijateljima i kriminalcima.

Još jednom, organizirani je kriminal žestoko napao. Teoretski je moguće da je napad na De Vriesa bila akcija jednog čovjeka, ali šanse za to su male. Način na koji je počinjen napad pokazuje sva obilježja dobro pripremljene likvidacije.

image
Mjesto napada
Pro Shots Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Peter R. de Vries drugi je kriminalistički novinar koji je ustrijeljen nakon ubojstva blogera Martina Koka. Zajedno s napadima na De Telegraaf i Panoramu, ovaj slučaj pokazuje koliko je posao izvještavanja o kriminalu opasan.

Glasnogovornik policije rekao je na konferenciji za novinare u utorak navečer da su uhićena trojica osumnjičenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:10