NASAMARIO GA SATIRIČAR

Slavni filozof citirao izmišljenog kolegu

Neki znanstvenici kradu od postojećih kolega, dok se Bernard-Henri Levy, koji se sada dobro nosi s porazom, čestito, ali lakovjerno pozvao na posve nepostojećega

PARIZ - Bernard-Henri Levy , jedan iz skupine slavnih suvremenih francuskih “novih filozofa” (u kojoj su i Alain Finkielkraut, Pascal Bruckner, Jean-Pierre Faye i Andre Glucksman, sve odreda žestoki kritičari pariškog i međunarodnog popuštanja Slobodanu Miloševiću u ratovima 90-ih), ovih je dana javno osramoćen otkrićem da je citirao nepostojećeg mislioca.

Botul protiv Kanta

U svojoj novoj knjizi “De la guerre en philosophie” (O ratu u filozofiji), Levy - slavan i daleko izvan svoje domovine, a ponegdje u Francuskoj nevoljen zbog simpatija prema Americi - citira navode filozofa Jean-Baptistea Botula kojima se osporava besprijekornost Immanuela Kanta, metodičnog genija iz istočnopruskog Königsberga (današnjeg Kalinjingrada u Ruskoj Federaciji).

To je sada predmet ismijavanja jer Botul, za razliku od Levyja i Kanta, nikad nije postojao, nego ga je izmislio Frederick Pages, novinar satiričkog lista Le Canard Enchaine (Okovani patak).

Levy je ovaj tjedan priznao lakovjernost na web stranici svog magazina La Regle du Jeu, ali nije reagirao ljutito, nego je velikodušno pohvalio novinara koji je izmislio da je Botul veliki filozof.

Pages i dalje uživa

Levyjevu grešku je otkrila Aude Lancelin u ljevičarskom listu Nouvel Obs.

A u međuvremenu sam Pages, koji je sve “zamutio”, ostaje vjeran svome stilu te se oglasio humorističnim “ljutitim prosvjedom”, tvrdeći da je Botul itekako postojao, živeći od 1896. do 1947., te osnivajući filozofski smjer botulizam, te da je njegova knjiga “Kantov seksualni život” bila dovršena u Paragvaju 1946. i otad je prevedena na devet jezika. ( AFP, A. Salihbegović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:03