MOBILIZACIJA VUKOVA

Slavna ukrajinska postrojba uzela stvari u svoje ruke: ‘Napravili smo plan, odmah nam se javilo 1000 ljudi!‘

Proces mobilizacije koji je Kijev pokrenuo još nije dao prave rezultate jer se ukrajinska vojska bori protiv optužbi za korupciju

Ured za regrutaciju Da Vincijevih vukova u Kijevu

 Roman Pilipey/Afp

Nešto više od godinu dana nakon pogibije 26-godišnjeg Dmitra "Da Vincija" Kotsjubaila, zapovjednika nacionalistički nastrojenog bataljuna koji je bio dio 67. zasebne mehanizirane brigade, njegov portret u prozračnom njezinom uredu za novačenje u Kijevu promatra sve borce koji bi htjeli postati novi članovi te elitne jedinice ukrajinske vojske.

Reuters piše da ukrajinska vojska muku muči s kadrom te da još uvijek nije uspjela mobilizirati dovoljno novih boraca. Da Vincijevi vukovi, nadimak bataljuna koji je Kostjubailo vodio do svoje smrti, znaju da nove vojnike neće uspjeti privući bez dorade svog imidža.

"Tražimo ljude koji se žele boriti, koji se žele pridružiti našoj jedinici i koji razumiju što ih čeka", rekao je novi zapovjednik brigade Serhij Filimonov tijekom predstavljanja njezinog novog ureda.

image

Serhij Filimonov (desno)

Roman Pilipey/Afp
image

Ured za regrutaciju Da Vincijevih vukova u Kijevu

Roman Pilipey/Afp

Vukovi sposobnima za vojnu službu žele pokazati i da mogu birati jedinicu kojoj će se pridružiti i bojišnicu na kojoj će ratovati. Kijev se nada da će mu ta politika pomoći da osvježi vojsku koju je umorila ruska invazija koja je počela krajem veljače 2022. godine.

Kontraofenziva koju je Ukrajina pokrenula tijekom lipnja 2023. godine nije dala željene rezultate, a njezine trupe na prvoj liniji u zadnje su vrijeme stalno na udaru.

Proces mobilizacije koji je Kijev pokrenuo još nije dao prave rezultate jer se ukrajinska vojska bori protiv optužbi za korupciju i medijskih napisa o grubim vojnim licima koja muškarce izvlače iz autobusa i tjeraju u službu.

Kako bi u vojsku ubrizgao prijeko potrebnu svježu krv, ukrajinski parlament Vrhovna Rada razmišlja o izglasavanju zakona o spuštanju minimalne dobi za mobilizaciju s 27 na 25 godina i strožim kaznama za one koji izbjegavaju vojnu službu. Kad je riječ o novačenju, Ministarstvo obrane Ukrajine potražilo je i pomoć od privatnih poduzeća koja se bave tim poslom.

image

Ured za regrutaciju Da Vincijevih vukova u Kijevu

Roman Pilipey/Afp
image

Ured za regrutaciju Da Vincijevih vukova u Kijevu

Roman Pilipey/Afp

Da Vincijevi vukovi, volonterski bataljun koji se borio diljem Ukrajine, otvorili su vlastiti ured za regrutaciju i nadaju se da će im reputacija iskusnih i motiviranih boraca pomoći da privuku nova lica u svoje redove. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski došao je na pogreb Kotsjubaila, a prije toga ga je proglasio ukrajinskim herojem. Kotsjubailo se protiv ruskih snaga počeo boriti 2014. godine, a nadimak je dobio jer je studirao likovnu umjetnost.

Zapovjednik Vukova Serhij Filimonov, istaknuti ukrajinski nacionalist i aktivist, rekao je da su i druge javne ličnosti - od glumaca do političara - bile dio tog slavnog bataljuna. "Zahvaljujući tome, na internetu možemo plasirati one poruke koje želimo", rekao je Filimov za Reuters te dodao da Kotsjubailova reputacija bataljunu pomaže da regrutira nove časnike.

Slične su akcije poduzele i druge istaknute jedinice u ukrajinskoj vojsci poput 3. zasebne jurišne brigade. Ona je objavila ušminkani video u kojemu traži nove ljude, a organizirala je i događaje za popularizaciju vojske.

image

Ured za regrutaciju Da Vincijevih vukova u Kijevu

Roman Pilipey/Afp

Filimonov je rekao da Da Vincijevi vukovi traže 500 novih vojnika, a da su primili više od 1000 prijava. Dodao je da su im se javili vojnici iz drugih jedinica i zatražili premještaj u njihovu.

Među onima koji se žele pridružiti Vukovima nalazi se i 48-godišnji Anatolij Kvaša. Bataljunu se javio jer je želio odlučivati o tome gdje će služiti i zato što je ured za novačenje u koji se prvotno javio bio pretjerano birokratiziran. "Ne vjerujem službenicima tih ureda, bez obzira na to koliko dobri ili loši bili", rekao je Kvaša, inače mehaničar.

Osobe koje vode regrutaciju u uredu Vukova rekli su da s velikim oprezom pristupaju svim zainteresiranima. "Ako vidite da je osoba napeta ili da joj nije ugodno, morate je privući kako bi se opustila i razumjela ono što im govorim", rekao je časnik Maksim Kiričenko.

Kandidati koji se žele pridružiti Vukovima moraju odraditi intervju i liječnički pregled. Nakon toga, idu na vojni poligon. Još jedan potencijalni član Vukova, muškarac Andrij, rekao je da se bataljunu želi pridružiti jer poštuje ono što njegovi članovi rade kada je mir. "Želim biti s motiviranima, najboljima", rekao je Andrij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:02