PRIJETNJA S LJEVICE

Slab odaziv na biralištima, a Macronu ‘gori‘: ‘To je ključ njegovog mandata, prijeti mu veliki udarac‘

Predsjedniku treba podrška za neke od glavnih politika, kao što je podizanje dobi za umirovljenje te reforma sustava socijalne zaštite

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/AFP

Francuzi su danas izašli na birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora koji će biti ključni za drugi mandat Emmanuela Macrona jer će odlučiti hoće li nedavno ponovno izabran predsjednik uspjeti provesti neke od svojih glavnih politika, kao što je podizanje dobi za umirovljenje te reforma sustava socijalne zaštite.

Macron, koji je u travnju potukao radikalno desnu Marine Le Pen na predsjedničkim izborima, treba većinu za svoju centrističku grupaciju u donjem domu parlamenta kako bi mogao smanjiti poreze i preurediti socijalni sustav, piše The Guardian.

Međutim, povijesna koalicija stranaka ljevice, predvođena Jean-Lucom Mélenchonom iz Nepokorene Francuske, a u kojoj su još i Socijalisti te Zeleni, ima velike šanse uzeti brojna mjesta u parlamentu. Ankete su pokazivale da Macronova centristička koalicija Zajedno ima veću podršku kao Mélenchonova koalicija, poznata kao NUPES (Nova popularna ekološka i socijalna unija), ali ne dovoljno veliku.

Dodatno, specifičan francuski izborni sustav čini stvari kompliciranijima i teškima za predviđanje. Mnogo toga ovisit će izlaznosti, koja bi mogla biti povijesno niska, ispod 50 posto. Do 12 izlaznost je bila samo 18,4 posto, najniža u zadnjih 20 godina, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Ankete uoči izbora davale su Macronovoj koaliciji najveći dio od 577 mjesta u parlamentu, između 260 i 320. Ali za apsolutnu većinu treba mu 289 mjesta, što će biti malo teže postići.

Ako Zajedno ne uspije osvojiti većinu, bio bi to velik udarac za Macrona i značio bi mukotrpan uspon prema željenim reformama, uz vjerojatnu kupovinu suradnje od desničarskih stranaka ili preslagivanje u vladi. Nacionalni front Marine Le Pen, stranka koja je 2017. osvojila osam mjesta u parlamentu, sada se nada osvojiti najmanje 15. Ankete su im davale između 20 i čak 65 mjesta.

Udružena ljevica pokazala se većim izazovom nego što se očekivalo i koalicija NUPES je postojano rasla u anketama. Predviđa se da bi mogli uzeti između 155 i 205 mjesta te postati glavna oporbena snaga u parlamentu. Birališta se zatvaraju u 20 sati, ali današnje glasanje nije kraj - Francuska ima 577 okruga i iz svakoga se bira po jedan zastupnik, ali glasanje zbog vrlo kompliciranog sustava najčešće ide u drugi krug u praktički svim okruzima. Obris novog saziva parlamenta znat će se stoga tek nakon toga drugoga kruga 19. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:43