‘PUTIN MORA PASTI‘

Skup u Münchenu o kojem svi pričaju: Nekad su žarili i palili Rusijom, a danas su izopćeni

Svi oni podržavaju Ukrajinu i obranu suvereniteta, a zapadnjacima su objašnjavali kako Putin testira njihove nerve
 Odd Andersen/Afp

Značajan medijski interes na minhenskoj sigurnosnoj konferenciji dobio je i okrugli stol posvećen "budućnosti demokracije" u Rusiji. Nimalo čudno jer sudionici su bili poznati ruski disidenti, koji su izbjegli u egzil jer su protivnici Vladimira Putina. A to su bivši oligarh Mihail Hodorkovski, koji je deset godina proveo u zatvoru, Jana Nemcova, kćerka ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Nemcova, i historičarka Irina Ščerbakova, suosnivačica nevladine organizacije Memorial, dobitnice Nobelove nagrade za mir prošle godine, kao i Gari Kasparov, nekadašnji svjetski prvak i jedan od najvećih šahista svih vremena.

Svi oni podržavaju Ukrajinu i obranu suvereniteta, a zapadnjacima su objašnjavali kako Putin testira njihove nerve, kada spominje mogućnost nuklearnog rata.

image

Garry Kasparov i Mihail Hodorkovski

Odd Andersen/Afp

Gari Kasparov je uvjeren da je ukrajinska pobjeda u ratu preduvjet za demokratsku tranziciju u Rusiji, a zatim je dodatno pojasnio da oslobođenje Rusije od Putinovog fašizma ide preko Ukrajine. "Rusi žive u balonu koji se ne može rasprsnuti sve dok vojnim porazom ne propadne ideja o novom carstvu", rekao je Kasparov i pozvao zapadne zemlje da nastave pomagati Ukrajini. Uz zaključak: "Nijedan trošak za to nije previsok."

Slično je govorio Mihail Hodorovski, koji je na pitanje može li se Putin održati na vlasti, odgovorio da je jedini način na koji ruski čelnik može opstati, taj da Zapad izgubi živce, uključi se u preuranjene pregovore i gurne Ukrajinu u sumnjive dogovore s Putinom.

Ali čak i ako bi nekim čudom Zelenski pristao na dogovor, Putin bi se pregrupirao, mobilizirao nove vojnike, obnovio arsenal i potrošeno streljivo. Ruski čelnik bi zatim optužio Ukrajince da se ne drže sporazuma, i da predstavljaju prijetnju Rusima na okupiranim teritorijima. "Putin neće imati apsolutno nikakvog izbora. Morat će započeti novi rat. Samo što će sada njegove oči biti usmjerene na zemlje NATO-a, uglavnom na Baltik", upozorava Hodorkovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58