DOBRA SEZONA?

Skijališta skuplja i 30 posto, saune zatvorene, bazeni hladniji, ali skijaši ne odustaju: ‘Napokon nema restrikcija‘

Neki hoteli koji se ne nalaze na skijalištima razmislit će hoće li uopće otvarati tijekom hladnih mjeseci jer su troškovi jako veliki

Skijalište u Italiji

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Redovna skijaška sezone ove se godine, nakon COVID pandemije, napokon nastavlja. Skijališta su optimistična, no ne skrivaju da se nalaze u problemima zbog energetske krize. Cijene smještaja i usluga već su sada veće, a dodatno poskupljenje je tek u najavi. Hotelijeri razmišljaju o gašenju sauna, snižavanju temperatura u bazenima, a neki se neće ni otvoriti za vrijeme najvećih hladnoća, piše Novi list.

Valerija Ghezzi, predsjednice Nacionalnog udruženja operatera žičara (ANEF), još je početkom rujna pozvala talijansku vladu da industriju skijanja uvrsti u energetski intenzivne djelatnosti i kao takvu podupre potrebnim mjerama s obzirom na to da je bilo čak i najava da neke žičare neće ni otvarati.

– S ovakvim cijenama našim tvrtkama prijeti bankrot. Ima onih kojima se marže vraćaju na nulu s posljedičnim anuliranjem ulaganja i gubitkom konkurentnosti u usporedbi s drugim alpskim zimskim destinacijama. Energija nam je od vitalnog značaja jer si nitko ne može priuštiti praznu planinu – rekla je Ghezzi i dodala kako povećanje cijene skijaških karata od oko 10 posto ne pokriva rast troškova energije, već samo povećanje inflacije. Troškovi struje i plina više su se nego utrostručili, a mogućnost njihovog daljnjeg rasta tijekom zime čine kalkulacije beskorisnim.

Razni načini uštede energije

ANEF je izračunao kako je žičarama proteklih godina u prosjeku trošak energije iznosio između 8 i 15 posto udjela u ukupnim troškovima, a sada je taj udio skočio na 30 posto. Što se tiče ušteda, tu nema puno manevarskog prostora, kažu u udruženju, s obzirom na to da topovi snijeg moraju proizvoditi kada su adekvatni vremenski uvjeti, a i sustavi moraju raditi bez obzira na broj skijaša.

U problemima su i hotelijeri na skijalištima koji će na razne načine uštedjeti na troškovima energije. Neki će hotelijeri u Južnom Tirolu zatvoriti dio sauna i možda spustiti temperaturu vode u bazenima za koji stupanj. Predsjednik Udruženja hotelijera i javnih operatera Alto Adige Manfred Pinzger za talijansku Ansu je rekao kako u udruženju već savjetuju članove kako se suočiti s novim izazovima. Neki hoteli koji se ne nalaze na skijalištima razmislit će hoće li uopće otvarati tijekom hladnih mjeseci jer su troškovi jako veliki, ali to neće ugroziti zimsku sezonu koja mora biti dobra nakon dvije godine COVID-19.

– U usporedbi s drugim sektorima koji su imali veće potpore, mi nismo dobili puno. Ono što je sigurno, je da su pred nama teški mjeseci u kojima će se sve morati pametno proračunati, rekao je Pinzger, a prenose talijanski mediji.

Tridesetak posto skuplje

Ana Jardas iz turističke agencije Nanook travel za Novi list je usporedila prošlogodišnje cijene s ovosezonskim, navela je primjer aranžmana za obitelj s dvoje djece, jedno do 8 godina i jedno starije od 8, u apartmanskom smještaju sa skipassom za skijalište San Martino di Castrozza. Dakle, manje skijalište koje ima jeftiniju kartu. Pritom je napomenula i da je lani bila post-COVID godina i da su hotelijeri držali dosta niže cijene za taj period u odnosu na normalu.

Lani je tako termin od 2. do 9. siječnja iznosio 11.620 kuna, a ove godine termin od 2 do 8. siječnja, dakle šest noćenja, 12.400 kuna, odnosno oko 1.650 eura. Lani je takav aranžman u tjednu iza novogodišnjeg, odnosno od 9. do 16. siječnja, bio 9.440 kuna, a ove sezone će u tjednu od 8 do 15. siječnja biti 9.890 kuna, odnosno oko 1.300 eura.

Na Kronplatzu se, pak, hotel s četiri zvjezdice u terminu poslije novogodišnjeg može naći za 100 eura po danu, a u novogodišnjem je oko 155 eura. Ski karta je u novogodišnjem terminu 347 eura, a u tjednu iza 312 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:51