LAKO IH JE HAKIRATI

Skandal u njemačkoj mornarici: Skoro cijela flota plovi s ranjivim ruskim navigacijskim uređajima

U slučaju najgoreg kibernetičkog napada, bilo bi moguće provaliti u navigacijske podatke i brod bi mogao izgubiti upravljivost
 Marco Mcginty/Alamy/Alamy/Profimedia

Njemačke vojne podmornice i ratni brodovi plove svijetom s ruskim navigacijskim sustavima, zbog čega bi ih ruska vojska mogla lako hakirati, otkrio je u nedjelju njemački Bild. U detaljnom izvještaju, dnevnik tvrdi kako je sustav podložan kibernetičkoj sabotaži koja bi mogla dovesti do “potpunog onesposobljavanja” vozila.

Radi se o navigacijskom sustavu Navi-Sailor 4100, koji je do danas ugrađen u stotinjak brodova njemačke ratne mornarice, uključujući i dvije najmodernije njemačke podmornice. Sustavi su ugrađivani 2005. godine, dok je njemačkom vladao socijaldemokratski kancelar Gerhard Schröder - danas predsjednik upravnih odbora Gazpromovog Sjevernog toka, te ruskog Rosnefta.

Iste je sustave nastavila ugrađivati i vlada Angele Merkel, koja je odgovorna za njegovo postavljanje u podmornice U35 i U36, koje su porinute 2015. i 2016.

Navi-Sailor 4100 proizvodi ruska tvrtka Transas, osnovana 1990. u Sankt Peterburgu. Većinu tvrtke kupila je finska Wartsila 2018., nakon što su ruski sustavi ugrađeni u njemačke brodove i podmornice, no i obrambena grana Transasa i dalje je ostala u ruskim rukama.

Prema izjavama stručnjaka s kojima je razgovarao Bild, sustavi za enkripciju u sklopu Navi-Sailor navigacije ne zadovoljavaju standarde vojne računalne sigurnosti NATO-a, zbog čega su zabrinuti i pojedini njemački časnici. Radi se o računalnom navigacijskom sustavu koji se često koristi na civilnim brodovima, no za sada nije jasno tko je i kako procijenio da bi ruski civilni sustav mogao zadovoljavati potrebe članice NATO pakta.

“U slučaju najgoreg kibernetičkog napada, bilo bi moguće provaliti u navigacijske podatke i brod bi mogao izgubiti upravljivost,” rekao je za Bild jedan anonimni časnik.

Ministarstvo obrane reagiralo je šturim priopćenjem u kojem su ustvrdili kako “vlada ulaže velike napore kako bi ostvarila sigurnost informatičkih, kibernetičkih i kriptografskih sustava u operativnim područjima Ministarstva obrane”.

Zbog najnovijeg skandala, vladu su već prozvali i iz najveće oporbene stranke, njemačkih Zelenih, bez kojih će gotovo sigurno biti nemoguće osigurati većinu na izborima u rujnu. Jedan od vodećih zastupnika Zelenih i čelnik parlamentarnog Odbora za obranu, Tobias Lindner, bio je šokiran otkrićem Bilda.

“Bundeswehr mora biti siguran da navigacijski programi njemačke mornarice ne predstavljaju sigurnosni propust,” kazao je na Twitteru u nedjelju.

“Ministarstvo mora hitno objasniti zašto se nije koristio softver proizveden u zemljama NATO-a.”

Njemačka ratna mornarica - Marine - danas posjeduje samo 62 operativna pomorska plovila, od kojih je većina opremljena Navi-Sailor 4100 sustavom. Glavne elemente njemačke flote čini deset frigata, pet korveta i šest podmornica.

Podmornice Tipa 212 najmoderniji su njemački vojni proizvod, kojim se koristi i talijanska ratna mornarica. Uz diesel generatore i električne baterije opremljeni su i sustavom gorivih vodikovih ćelija, prvim takvim na svijetu, koji se može koristiti za bešumnu proizvodnju električne energije bez potrebe za izranjanjem, bez vibracija i bez zagrijavanja, pri čemu mogu ostati ispod površine čak tri tjedna.

Njemačka vojska proteklih je godina na udaru medija zbog ozbiljnog koketiranja s radikalnom desnicom. U lipnju prošle godine, vojska je raspustila cijelu satniju elitne postrojbe KSK zbog ekstremnih desničarskih stavova njezinih vojnika i časnika. Zbog sporog rješavanja problema s desnim ekstremistima u vojsci bez posla je u rujnu ostao i čelnik Vojne obavještajne agencije (MAD), Christof Gramm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:40