BOJKOT U PARLAMENTU

Sjeverna Makedonija: Vladajuća koalicija spriječila glasovanje o povjerenju vladi

Oporba ima vremena do ponoći da pokuša osigurati kvorum, u protivnom će se sjednica odgoditi.

Zoran Zaev

 Nikolay Doychinov/Afp/Profimedia

Vladajuća koalicija u Sjevernoj Makedoniji u četvrtak je bojkotom u parlamentu spriječila glasovanje o povjerenju lijevoj vladi oslabljenoj zbog loših rezultata na lokalnim izborima, javlja agencija France Presse.

Zbog izostanka potrebnog kvoruma od 61 od 120 zastupnika, sjednica je više puta prekidana tijekom dana.

Glasovanje je zatražila glavna oporbena stranka VMRO-DPMNE (nacionalistička desnica) koja je početkom tjedna predala potpise 61 zastupnika koji su bili za njezin prijedlog o rušenju socijaldemokratske vlade Zorana Zaeva.

Na početku sjednice predsjednik parlamenta Talat Xhaferi je potvrdio nazočnost 61 zastupnika, među kojima je bio i on, ali je zatim napustio dvoranu. Oporba ga je optužila za povredu procedure.

Oporba ima vremena do ponoći da pokuša osigurati kvorum, u protivnom će se sjednica odgoditi. Zastupnik omanje stranke koja zastupa albansku manjinu (Besa) nije bio nazočan.

Taj zastupnik, Kastriot Rexhepi napisao je na Facebooku da je promijenio mišljenje kako ne bi ugrozio europsku perspektivu zemlje.

Ovo političko previranje događa se u trenutku kada se Sjeverna Makedonija, malena zemlja s dva milijuna stanovnika, bori s naglim širenjem epidemije covida-19 i s energetskom krizom.

Nakon poraza njegove stranke (SDSM) na lokalnim izborima u listopadu, premijer Zoran Zaev koji vodi zemlju od 2017., najavio je ostavku, dajući ipak do znanja da će ista većina sastaviti novu vladu.

Sadašnju većinu čine SDSM i glavna stranka albanske zajednice (DUI).

No predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je da je sastavio novu većinu zahvaljujući potpori više manjih stranaka albanske zajednice koja čini 25 posto stanovništva zemlje.

Zoran Zaev, čiju je popularnost već načelo otezanje EU-a da počne pristupne pregovore s njegovom zemljom, odgodio je u utorak ostavku na neodređeno vrijeme "kako bi osigurao stabilnost i europsku perspektivu" zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:13