GOZBE I LUKSUZ

Sjeverna Koreja: ‘Velikom vođi’ sam kupovao Mercedese i austrijske delicije

Bivši sjevernokorejski pukovnik strahuje od ubojstva nakon što je objavio knjigu o svom životu. Čak 20 godina je kupovao za sjevernokorejskog diktatora, a onda odlučio lažirati svoju smrt
 AP

BEČ - Sebe su tetošili svim zapadnjačkim luksuzima za koje su znali, dok su njihovi ‘podanici’ žvakali drvo kako bi umirili prazne želuce. Ne mogu umrijeti čiste savjesti dok svijetu na ispričam groznu realnost ljudi u mojoj domovini - kaže Kim Jong Ryul, prebjeg iz Sjeverne Koreje. Bivši sjevernokorejski pukovnik Ryul posljednjih 16 godina živi u hrvatskom susjedstvu, u Beču, a preminulom osnivaču komunističke diktature Kim Il-sungu bio je, tvrdi, osobni dobavljač.

Kolekcija Mercedesa

O Ryulovu životu, 20 godina odlazaka u inozemni shopping za obitelj koja je oko sebe stvarala kult ličnosti i prodavala priče o božanskom podrijetlu, dvoje austrijskih novinara napisali su knjigu u kojoj je prikazan sav jaz između životnog stila vladara i svakodnevice naroda.

Kim Il-sung vozio je samo luksuzne automobile - u svojoj je kolekciji imao Mercedese, Lincolne, Fordove i Cadillace. Hodao je samo po najskupljim tepisima i uživao samo u uvoznim delicijama. Iz Europe je naručivao uređaje koji očitavaju otkucaje srca iza zidova kako bi se zaštitio od mogućih napadača te imao pištolje sa zlatnim drškama.

Narod na rubu gladi

Zbog njegove ambicije da proizvede nuklearno oružje i time stane na svjetsku kartu moćnika zemlji su uvedeni sankcije i embargo. Narod je doveden na rub gladi, a dok je Kim Il-sung napadao kapitalističku dekadenciju i zapadnjački imperijalizam, njegov je osobni asistent za kupnju - Ryul od posrednika po (zbog embarga) prenapuhanim cijenama diljem Europe nabavljao sve što je “Veliki vođa” poželio. Kad je porastao nasljednik trona Kim Jong-il, koji je sada na vlasti, i njemu je nabavljao različite skupe igračke. Možda je najgroznije u cijeloj priči to što su korejski vladari za jelo naručivali isključivo dostavu iz Europe. Istodobno je milijun ljudi, prema procjenama, umrlo od gladi.

Posebni ataše za delicije

- U Beču smo imali posebnog atašea, mog prijatelja, koji je nabavljao hranu za diktatora. Jednom je Kim poslao cijelu delegaciju kuhara u Austriju jer je čuo da je ta kuhinja glasovita u svijetu. Poslao ih je uz riječi da moraju sve naučiti i donijeti sve tradicionalne austrijske recepte - kaže Ryul. Gozbe su se pripremale u brojnim Kimovim vilama, od kojih su neke bile sagrađene pod zemljom. U nekima je, tvrdi pukovnik, Kim sagradio poseban ventilacijski sustav koji bi u slučaju nuklearnog napada postao filter. U Beču mu je nabavio posebno oružje za lov, ali i malu Cessnu.

- Gledanje te nepravda me natjeralo da napustim zemlju. U listopadu 1994. lažirao sam vlastitu smrt na jednom putovanju i počeo tajni život u Austriji - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:48