‘ZASTRAŠUJUĆI ZVUK‘

Sjever Amerike pogodio potres magnitude 7.8, diljem obale odjekivale uzbune za tsunami

Ljudima je naređena evakuacija u viša i unutrašnja područja. Mogući tsunamiji mogući su unutar 300 km od epicentra potres
Cold Bay, Aljaska
 CC

Upozorenje za tsunami objavljeno je kasno u utorak navečer na većem dijelu južne obale Aljaske i na Alaskanskom poluotoku, nakon što je preliminarni potres magnitude 7,8 zabilježen 75 km od grada Chignik na dubini od osam milja.

Zabilježeni potres mogao bi biti najjači potres ove godine. Prema tamošnjim izvješćima sirene su se mogle čuti duž obalnih gradova u Aljasci.

Zastrašujući zvukovi mogu se čuti u dramatičnim videozapisima objavljenim na društvenim medijima iz Kodiaka na Aljasci.

Nacionalni centar za upozoravanje rekao je da se predviđa da će aktivnost tsunamija početi u 23:15 na Sand Pointu, malo iza ponoći na Kodijaku i oko 10 minuta nakon toga u Cold Bayu.

- Na temelju preliminarnih parametara potresa, opasni valovi tsunamija mogući su za obale smještene unutar 300 km od epicentra potresa - navodi se u upozorenju centra.

Centar je obavijestio sve stanovnike područja da se evakuiraju na viša područja ili u unutrašnjost.

- Za ostale američke i kanadske obale Tihog oceana u Sjevernoj Americi, razina opasnosti od tsunamija se procjenjuje - navodi se u upozorenju.

Daily Anchorage Daily News objavio je kako su u Kodiaku odjeknule sirene kako bi upozorli na tsunami, a lokalna srednja škola otvorila je vrata za one koji traže utočište. Stanovnicima je također rečeno da se upute u bazu obalne straže kako bi bili na višem položaju.

Louise Fode, meteorologinja Nacionalne službe za meteorologiju, rekla je novinarima da može proći neko vrijeme prije nego što se utvrdi je li nastao "tsunami"kao posljedica potresa.

Ranije su znanstvenici upozorili da su klimatske promjene povećale su rizik od ogromnog klizišta na fjordovima Aljaske koji bi mogli izazvati katastrofalne tsunamije.

Uzbuna za tsunami na kraju je ipak ukinuta oko 1 ujutro po loklanom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:28