VOJNA OBUKA

Sjedinjene Države planiraju u Njemačkoj mjesečno obučavati 2500 Ukrajinaca o sofisticiranim taktikama

Moskva je više puta upozorila zapadne zemlje da ne pružaju vojnu podršku Kijevu, ističući da će to samo produljiti rat

Obuka ukrajinskih vojnika

 Yuriy Dyachyshyn/Afp

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razmatra plan o značajnom proširenju obuke koju američka vojska osigurava ukrajinskim snagama. Prema prijedlogu, u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj obučavalo bi se čak 2500 ukrajinskih vojnika mjesečno, objavio je CNN.

Ako prijedlog bude usvojen, povećat će se ne samo broj vojnika koje će Amerikanci obučavati, nego i vrsta obuke. Od ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače Amerikanci su obučili nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika, koji su uglavnom u malim skupinama prolazili obuku za određene obrambene sustave.

Prema novom programu, SAD bi počeo obučavati puno veće skupine ukrajinskih vojnika u sofisticiranijoj taktici na ratištu, među ostalim i to kako koordinirati pješački napad s topničkom potporom. To bi trebala biti mnogo intenzivnija i sveobuhvatnija obuka nego što su je Ukrajincima dosad pružale Poljska ili Velika Britanija, javlja CNN pozivajući se na više američkih vojnih izvora.

Artiljerijski rat

Pitanje je koliko bi takozvana obuka kombiniranog naoružanja mogla biti odlučujuća s obzirom na to da se rat u Ukrajini dosad prvenstveno vodio kroz međusobno iscrpljivanje dviju topničkih vojski, kaže vojni ekspert Michael Kofman, stručnjak za Rusiju i Ukrajinu. Američki dužnosnici kažu za CNN da bi hladnije vrijeme i zatišje u borbama mogli ponuditi mogućnost za snažniji režim obuke ukrajinskih snaga, podijeljenih između zahtjeva za obukom izvan zemlje i potrebe za ljudstvom na prvim crtama. Prve su se crte u određenoj mjeri stabilizirale, pružajući priliku Ukrajini da pošalje vojnike na početak obuke. Među ostalima, obuku provode američki vojni veterani s ratnim iskustvom.

Američka vojska predlaže da se novi režim obuke odvija u američkoj bazi u Grafenwöhru u Njemačkoj gdje Amerikanci izvode svoju obuku kombiniranog naoružanja. Ta je baza također dom Združene multinacionalne grupe za obuku - Ukrajina. Njemački i američki dužnosnici već mjesecima uspješno surađuju na obuci Ukrajinaca u Njemačkoj, a za to vrijeme SAD jača svoje kapacitete za dugoročnu obuku, prenosi CNN.

Online trening

Zapovjedništvo za obuku 7. armije u njemačkom Grafenwöhru osigurava obuku uživo i online za sve rodove vojske u Europi i Africi. U srpnju je Velika Britanija počela veliki program obuke 10.000 ukrajinskih vojnika u roku od nekoliko mjeseci. No, Britanci su usmjereni na pružanje osnovne obuke regrutima s malo ili nimalo borbenog iskustva. Američki program pružio bi mnogo napredniji stupanj obuke ukrajinskim vojnicima kako djelovati kao kohezivna vojna formacija, poručuju američki stručnjaci.

Prošli je mjesec Europska unija također najavila vojnu misiju kojom bi se osigurala obuka za oko 15.000 ukrajinskih vojnika. Međutim, nekoliko članica bloka odbilo je sudjelovati, među njima i Mađarska. Govoreći o razlozima zbog kojih su odbili prijedlog, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao je da "sve što vodi eskalaciji nije nešto što mislimo da je dobra ideja".

Moskva je više puta upozorila zapadne zemlje da ne pružaju vojnu podršku Kijevu, ističući da će to samo produljiti sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:32