EKONOMIJA NA KOLJENIMA

Sj. Koreja u teškoj krizi, najgoroj od velike gladi u 90-ima. Kim: ‘Čeka nas mukotrpan marš‘

‘Mukotrpan marš‘ izraz je koji vlasti Sjeverne Koreje koriste za glad i nestašicu iz 1990-ih koji su tu zemlju snašli nakon pada SSSR-a
Kim Jong-un
 AFP PHOTO/KCNA VIA KNS

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un pozvao je na još jedan "mukotrpan marš" protiv ekonomskih poteškoća, uspoređujući sadašnju situaciju u toj izoliranoj zemlji s velikom gladi devedesetih, kad je umrlo stotine tisuća ljudi.

Kim je ranije upozorio da se Sjeverna Koreja suočava s najtežom situacijom dosad zbog pandemije, američkih sankcija i prirodnih katastrofa, ali sad je prvi put stanje povezao s glađu iz devedesetih.

'Mukotrpan marš' izraz je koji vlasti Sjeverne Koreje koriste za glad i nestašicu iz 1990-ih u koje je ta zemlja upala nakon raspada SSSR-a i izostanka sovjetske pomoći. Broj umrlih od gladi procjenjuje se od nekoliko stotina tisuća do dva pa čak i tri milijuna.

Iako nema naznaka da se Sjeverna Koreja suočava s glađu, strani promatrači upozoravaju da se Kim Jong-un nalazi pred najtežim problemima u svojoj devetogodišnjoj vladavini.

"Mnogo je zapreka i poteškoća pred nama, tako da naša borba da provedemo odluke Osmog kongresa stranke neće uvijek biti jednostavna", rekao je Kim Jong-un u četvrtak na sastanku sa suradnicima, prenijela je korejska agencija. "Odlučio sam zatražiti od ogranaka Korejske radničke stranke na svim razinama da povedu još jedan teži, naporan marš kako bi barem malo rasteretili naše ljude", rekao je Kim.

Na kongresu stranke u siječnju, Kim je naložio sjevernokorejskim dužnosnicima da rade na jačanju samoodrživosti gospodarstva, koje će još manje ovisiti o uvozu, te da proizvedu više robe široke potrošnje. No, problemi Sjeverne Koreje rezultat su desetljeća lošeg upravljanja, samonametnute izolacije i sankcija zbog nuklearnog programa, prenosi britanski Guardian.

Prema podacima Pekinga, razmjena Sjeverne Koreje s Kinom, najvećim trgovinskim partnerom od kojeg dobiva pomoć, smanjila se lani za 80 posto nakon što je Sjeverna Koreja zatvorila granice zbog pandemijskih mjera, jer bi inače njihovo slabo zdravstvo brzo kolabiralo pod naletom pandemije.

Neki eksperti smatraju da gospodarska kriza u Sjevernoj Koreji neće dovesti do gladi, jer Kina to neće dopustiti. Kina je zabrinuta zbog mogućeg priljeva sjevernokorejskih izbjeglica preko granice ili moguće uspostave ujedinjene proameričke Koreje na njenom pragu. Kim je prošlog mjeseca razmijenio poruke s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što neki analitičari vide kao pokazatelj da će Kina uskoro Sjevernoj Koreji poslati prijeko potrebnu hranu, gnojiva i ostalo što im je potrebno za preživljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:34