TOTALNI KOLAPS ODNOSA

Situacija između Kine i Amerike je sve napetija, a najnoviji predmet konflikta sada je postala i jedna panda...

Kineska panda diplomacija međunarodni je program koji je nekad bio jedan od najsimpatičnijih simbola boljih odnosa Kine i Zapada

Panda Ya Ye

 Karen Focht/Zuma Press/Profimedia/Karen Focht/zuma Press/profimedia

Tonovi između Amerike i Kine sve su teži, a najnoviji predmet spora između dva najveća svjetska gospodarstva sad je i zdravstveno stanje pande Ya Ye, koju je u sklopu kineske "panda diplomacije" Peking u nekim sretnijim vremenima poslao zoološkom vrtu u Memphisu.

Međutim, kineski građani potpisuju ovih dana peticije u kojima traže da se Ya Ya vrati u domovinu, jer su do njih stigle fotografije na kojima ženka kineske endemske životinjske vrste izgleda prilično loše. Ya Yu treba vratiti kući, a u saveznu državu Tennessee poslati delegaciju koja će istražiti što se dogodilo, stoji u komentarima Kineza koji pande smatraju nacionalnim blagom. A sada internetom kruže slike na kojima Ya Ya izgleda neuhranjeno i bolesno.

U komentarima su Kinezi optužili Amerikance za nebrigu i okrutno ponašanje prema omiljenom simbolu Kine. "Životi panda su važni", poručio je jedan. "Želim je vidjeti debelu i okruglu. Vratite je da više ne pati", napisao je drugi.

Kineska panda diplomacija međunarodni je program koji je nekad bio jedan od najsimpatičnijih simbola boljih odnosa Kine i Zapada, piše britanski Times. Međutim, i on pada žrtvom promijenjenih međunarodnih odnosa. Mnogi okolištarci već su i prije bili su kritični prema tom programu. Program razmnožavanja pandi u zatočeništvu i njihovo slanje po svijetu smatrali su zamagljivanjem pravog problema - onog da zbog kineskog naglog razvoja nestaje njihovo prirodno stanište u divljini.

Nacionalisti odavno koriste optužbe za lošu brigu za pande na Zapadu, tumačeći to nepoštivanjem Kine u svijetu. Sve pande službeno pripadaju kineskoj državi, a u inozemnim zoološkim vrtovima su na posudbi, često za velike svote novca kojim se financira program njihova razmnožavanja.

Ya Ya i njezin partner Le Le stigli su u sklopu tog programa u Memphis, čijem su zoološkom "iznajmljeni", još prije 20 godina. Par se trebao vratiti u Kinu u travnju. Međutim, Le Le uginuo je 1. veljače. Matt Thompson, šef zoološkog, rekao je da je 24-godišnji panda uginuo mirno u snu te kako je to bilo neočekivano, jer nije bilo znakova da je bolestan. Međutim, u SAD-u su se i prije njegove smrti pisale peticije da Le Lea i Ya Yu vrate u Kinu. Aktivisti su tvrdili da su inficirani parazitima. Javnost u Kini saznala je za tu inicijativu i također počela to tražiti.

Times piše kako je Peking službeno objavio da će poslati stručnjake da izvide što se dogodilo, a vjeruje se da će usput provjeriti u kakvom je stanju Ya Ya. "Zabrinuti smo zbog nagle smrti pande Le Lea", navela je u priopćenju kineska udruga zooloških vrtova. Međutim, pande u divljini obično žive do 20 godina. U zatočeništvu su znale poživjeti i preko 30 godina.

Državni mediji natuknuli su da bi Ya Ya mogla ranije kući od predviđenog, a dotad bi joj Amerikanci trebali davati bambus bolje kvalitete", poručili su Kinezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:04