NAPOKON SREĆA

Siromašne čistačice zajednički uplatile loto i osvojile vrtoglavi iznos: ‘Već znamo kako ćemo potrošiti novac!‘

Skromne žene koje inače zarađuju oko 2,7 eura dnevno prikupljajući otpad i čisteći zahode, sada su postale milijunašice

Čistačica, ilustrativna fotografija

 /Afp

U lipnju je 11 čistačica iz provincije Kerala na jugu Indije zajedno uplatilo loto listić. Prošli tjedan, žene su doznale da su pogodile jackpot i osvojile vrtoglavih 100 milijuna rupija, odnosno oko milijun eura, piše BBC.

Žene inače rade na prikupljanju nerazgradivog otpada iz kućanstava u gradu Parappanangadi i obično zarade oko 250 rupija dnevno (oko 2,7 eura) tako što prodaju otpad koji prikupe i razvrstaju. Taj iznos nije ni izbliza dovoljan za normalan život, pa su mnoge žene prisiljene posuđivati novac kako bi mogle svoju djecu poslati u školu i podmiriti sve tekuće troškove.

Zato su udružile snage i počele zajednički uplaćivati loto.

U većem dijelu Indije, lutrija nije dozvoljena, no vlada u Kerali sama organizira svoje izvlačenje brojeva, dok su privatne lutrije zabranjene.

‘Jednom smo osvojile 1.000 rupija i to podijelile‘, kaže MP Radha koja obično kupuje listiće za čitavu grupu.

Prošli su mjesec odlučile kupiti listić za 250 rupija na lutriji posebno organiziranoj za početak sezone monsuna (neka se izvlačenja organiziraju za obilježavanje posebnih događaja ili festivala).

72-godišnja Kuttimalu kaže kako u početku nije mogla sudjelovati u zajedničkoj uplati listića jer nije imala dovoljno novca, no onda joj je prijateljica Cherumannil Baby rekla da ima 25 rupija te da će joj posuditi polovinu.

Dvije su žene u kupnji listića tako sudjelovale s 12,5 rupija, dok je ostalih devet dalo 25 rupija svaka.

‘Dogovorile smo se da ćemo, ako išta osvojimo, raspodijeliti novac ovisno o tome koliko je svaka uplatila‘, kazala je Kuttimalu. ‘Nismo očekivali da ćemo osvojiti neki velik iznos.‘

Žene su doznale da su nešto osvojile dan nakon izvlačenja brojeva, kad je jedna od njih zamolila svoga muža da provjeri rezultate.

‘Ovo je četvrti put da smo kupile listić za glavnu nagradu. U našem slučaju, to je četvrta sreća!‘ Cherumannil (62) kaže da ne može vjerovati da su osvojile glavni zgoditak.

‘U životu sreća nikad nije bila na mojoj strani‘, kaže. Njezinu je kuću odnijela katastrofalna poplava koja je pogodila Keralu 2018. Sada planira otplatiti svoje dugove i sagraditi novu kuću.

I druge žene iz grupe imaju slične životne priče. K Bindu (50) izgubila je muža nakon što su mu zatajili bubrezi, a obitelj nije imala dovoljno novca za transplantaciju.

‘On je kupovao listiće lota novcem koji smo štedjeli za dijalizu‘, kaže. ‘Otišao je a da nije stigao završiti izgradnju naše kuće. Sada ću je ja dovršiti.‘ Bindu želi dio novca iskoristiti za obrazovanje svoje 15-godišnje kćeri kako bi mogla naći dobar posao.

Lakshmi (49) kaže kako je dan prije nego su osvojili novac, kod kuće vrlo zabrinuto razgovarali o budućnosti. Njezin muž, građevinski radnik, teško je pronalazio posao zbog obilnih kiša u državi. Sada im je laknulo jer će imati dovoljno novca za obrazovanje kćeri.

Leela (56) brinula je kako će platiti operaciju svoje kćeri. ‘Već sam ranije posudila novac za njeno vjenčanje, za što sam digla hipoteku na kuću‘, kaže.

image

Štand na kojem se prodaju listići lota

Creative Touch Imaging Ltd/Nurphoto Via Afp

Nakon što državi plate porez, ženama će ostati 63 milijuna rupija. Cherumannil Baby i Kuttimalu will će između sebe podijeliti 6,3 milijuna rupija, dok će ostale dobiti 6,3 milijuna rupija svaka.

Osim što su prikupljale otpad, žene su zarađivale i čisteći javne toalete i ugrađujući uređaje za odlaganje otpada, kazao je KT Balabhaskaran, direktor agencije Suchitwa Mission za koju žene rade.

U petak, dan nakon dobitka koji će im promijeniti živote, 11 žena se uredno pojavilo na poslu.

‘Donijele smo takvu odluku,‘ kaže Leela. ‘Nećemo napustiti naš posao jer nam je ovaj kolektiv donio toliko željeni dobitak i prosperitet.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:46