ŠTO JE SAD OVO?

Širi se snimka ruskog vojnog kamiona kako juri obavijen gustim dimom. I ne, nije pogođen...

Ruske snage protiv prijetnji iz zraka koriste razne sustave, pa i one ‘rudimentarne‘

Ruski kamion štiti se od dronova dimnom zavjesom

 Screenshot/X

Za zaštitu vojnih postrojbi i objekata od promatranja, izviđanja i napada neprijatelja mogu se koristiti različita sredstva, a Rusi u Ukrajini za to koriste i jedno ‘rudimentarno‘ sredstvo - dim.

Internetom se širi snimka koja prikazuje ruski vojni kamion koji koristi dimnu zavjesu kako bi se zaštitio od ukrajinskih dronova.

Radi se, kako je na X-u, bivšem Twitteru, objasnio vojni stručnjak Rob Lee, o kamionu 177. pukovnije mornaričkog pješaštva koji raspršuje dim za zaštitu od FPV dronova, koji su opremljeni kamerom preko koje se prenosi slika operateru drona.

U ovom slučaju ruski vojnici su koristili dimnu zavjesu dok su prolazili opasnim dijelom ceste.

Ruske snage protiv prijetnji iz zraka koriste razne sustave, poput sustava protuzračne obrane i sustava za elektroničko ometanje, odnosno elektroničko ratovanje, ali Rusi ne riskiraju, kako je prije nekoliko godina pisao Forbes, pa su tu i ovakve metode.

U slučaju da postrojbe za elektroničko ratovanje i protuzračnu obranu zakažu, ruska vojska raspoređuje posljednju bespilotnu obranu u obliku generatora dima.

Ruska vojska, kako je pisao Forbes, već dugo raspolaže vozilima koja raspršuju dim u sklopu svojih bataljuna za kemijsko ratovanje. Ove postrojbe stvaraju dimne zavjese i kako bi zaklonile druge vojne snage.

No, dim može biti pogrešan odabir riječi, budući da sredstva koja vozila mogu raspršivati nisu uvijek samo pepeo, već posebni aerosoli koji sadrže i sitne komadiće metala, što ne samo da može sakriti vozilo od vizualnog kontakta, nego i od infracrvenih senzora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:40