UHVAĆENI NA DJELU

'ŠEST MJESECI JE JEO SAMO PIZZU I BURGERE, UDEBLJAO SE ČAK 30 KILOGRAMA' Student s kolegama skovao plan za izbjegavanje služenja vojnog roka...

 Profimedia, Alamy

Svi muškarci mlađi od 28 godina u Južnoj Koreji moraju odslužiti obavezni vojni rok koji u toj zemlji traje 22 mjeseca. Mnogi mladi ljudi žele to izbjeći, pa pokušavaju na liječničkom pregledu izvesti da im se zbog fizičke nesposobnosti odobri izuzeće ili barem civilno služenje vojnog roka.

O tome svjedoči i slučaj 12 studenata pjevanja koji su skovali plan da padnu na liječničkom pregledu tako što će se enormno udebljati. Stoga su jeli ogromne količine pizze i hamburgera, pet puta na dan, kako je izvijestio Korea Herald. Pritom su putem chat aplikacija razmjenjivali savjete i mišljenja o visokokaloričnim proteinskim napitcima, dodacima za prehranu i soku od aloe. Jedan od njih uspio se udebljati čak 30 kilograma u šest mjeseci!

Uz ćudljivog sjevernog susjeda, vlasti u Južnoj Koreji u pravilu ne odobravaju iznimke služenja vojnog roka, čak ni iz vjerskih razloga. Jedino osvajači natjecanja u klasičnoj glazbi i osvajači olimpijskih medalja mogu izbjeći vojsku. Nedavno su ljubitelji K-pop grupe BTS tražili da ih se oslobodi vojske zbog njihovog uspjeha na Billboardovoj hit ljestvici, piše Guardian.

Bilo kako bilo, 12 ambicioznih budućih pjevača koji su željeli uložiti svoje vrijeme u pjevanje umjesto u vježbanje vojnih aktivnosti nisu dobro prošli: njihov plan je razotkriven, vojska je provela istragu i predala slučaj tužiteljstvu. Ukoliko ih proglase krivima, morat će odslužiti vojni rok, pa čak i dvojica koja su već civilno odslužili vojni rok.

Vojni stratezi Južne Koreje u međuvremenu razmišljaju o smanjenju vojnih snaga sa 618 tisuća na 500 tisuća i skraćenju vojnog roka na oko 18 mjeseci. Mladi regruti često se žale da mjesečno dobivaju samo oko 1700 kuna mjesečno, što je manje od minimalne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 22:33