UŽAS

Seks skandal kakva američka vojska ne pamti u svojoj povijesti: Cure detalji, 37-godišnjaku prijeti 330 godina zatvora!

Bude li osuđen po svim točkama optužnice, mogao bi dobiti kaznu zatvora u trajanju od 330 godina

Ilustracija liječničkog pregleda vojnika

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Vojni liječnik Michael Stockin suočava se s 50 točaka optužnice za nedolično seksualno ponašanje. Brojni američki mediji koji prate suđenje u Washingtonu već su ga prozvali najvećim vojnim kaznenim progonom za seksualno zlostavljanje.

Tridesetosmogodišnji Stockin optužen je da je seksualno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smještenoj unutar Zajedničke baze Lewis-McChord u Washingtonu, jednoj od najvećih vojnih baza u SAD-u.

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine. Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženik je navodno pokušao prikriti seksualno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima "medicinsku svrhu".

Očekivalo se da će se Stockin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio odgoditi izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Capovilla, Stockinov odvjetnik, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

"Namjeravamo se boriti protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD-a u potpunosti spremna poštivati ustavna prava bojnika Stockina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i izvan sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se bojnik Stockin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje", rekao je Capovilla.

Dvojica bivših Stockinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo povjerenje. Obojica su ispričala svoja svjedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde. Oba muškarca, koji su sada u mirovini, opisali su da su posjećivali Stockina zbog fizičke boli. Kad bi završili sami s liječnikom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji dio tijela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, umirovljeni narednik I. klase koji je potražio liječničku pomoć na temelju preporuke za liječenje artritisa u ramenima, rekao je da je isprva bio "jako zbunjen" Stockinovim temeljitim pregledom.

"Ja i dr. Stockin ostali smo sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim hlače i podignem ogrtač. Lice dr. Stockina bilo je u razini mojih prepona i počeo mi je dirati genitalije", rekao je bivši Stockinov pacijent.

Drugi umirovljeni vojnik rekao je da ga je Stockin seksualno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobivanja "alternativne procjene". Obojica su rekli da je to iskustvo na njih ostavilo duboke emocionalne ožiljke. "Nisam se mogao natjerati da pričam o tome što mi se dogodilo čak ni sa svojom suprugom. Bilo mi je jako neugodno", rekao je umirovljeni vojnik.

Obojica kažu da namjeravaju svjedočiti na vojnom sudu 7. listopada.

"Emotivno je, to nije nešto na što sam navikao", rekao je vojnik o nadolazećem svjedočenju. "Mogu se nositi s puno stvari. Mogu se nositi s ljutnjom, mogu se nositi s borbom, ali emocije i takve stvari, to je osobno."

U rujnu su dvije Stockinove žrtve, jedna u mirovini, a druga još uvijek u vojnoj službi, optužile vojsku i Ministarstvo obrane za nemar jer nisu spriječili navodno zlostavljanje. "Činjenica da je dr. Stockin mogao zlostavljati toliko pacijenata uvjerljiv je dokaz da je vojska bila nemarna u nadziranju doktora", tvrdi Christine Dunn, odvjetnica koja zastupa dvojicu vojnika.

Istraga će ostati otvorena tijekom suđenja, a Odjel za kriminalističku istragu vojske SAD provest će daljnju istragu ako se pojave dodatne žrtve.

U međuvremenu, Stockin je suspendiran i ne može primati pacijente, ali njegova liječnička licenca još je uvijek aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravstva savezne države Washington.

Tužitelji su rekli da će "nastaviti procjenjivati" hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi bojnik Stockin "mogao pobjeći ili počiniti daljnje neprimjereno ponašanje."

Bude li proglašen krivim, Stockin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i nečasnim otpustom. Bude li osuđen prema svim točkama optužnice, Stockin bi mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:49