STRAŠAN PROPUST

Šefovi u Pentagonu znali su što radi, supertajnim informacijama hvalio se na internetu: ‘Ubit ću tonu ljudi!‘

Američki gardist Jack Teixeira (21) vojne tajne svjesno je otkrio online prijateljima, među kojima je bilo i stranaca

Jack Teixeira

 Stefani Reynolds/Afp

Nadređeni su znali da je radio bilješke i proučavao baze podataka i prije nego što je tisuće supertajnih dokumenata obavještajne zajednice objavio na Discordu, pokazala je dosadašnja istraga curenja dokumenata u organizaciji Jacka Teixeire, člana Zračnih snaga Nacionalne garde Massachusettsa. Mjesecima prije nego što je optužen sumnjalo se što radi, piše Washington Post.

Proteklih su mjeseci stotine visokopovjerljivih dokumenata, namijenjenih višim vojnim i obavještajnim čelnicima SAD-a, procurile na internet.

image

Jack Teixeira

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia
image

Jack Teixeira

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Igrači video igrica

Među ostalim, procurili su izvještaji na osnovi američkih obavještajnih podataka ne samo o Iranu i Sjevernoj Koreji, nego i o prijateljskim zemljama poput Velike Britanije i Kanade. Jack Teixeira (21) uhićen je u travnju zbog dijeljenja povjerljivih materijala na online chat grupi na Discordu, platformi popularnoj među igračima videoigara. IT stručnjaku u vojnoj bazi u Massachusettsu prijeti do 25 godina zatvora.

image

Uhićenje Jacka Teixeirae

Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Traži jamčevinu

Jack Teixeira trebao bi se pojaviti na sudu u petak kada bi trebala biti donesena odluka hoće li ga zadržati u pritvoru do početka suđenja. Tužitelji su u srijedu ponudili nove dokaze o visokim rizicima za nacionalnu sigurnost, protiveći se njegovu puštanju iz pritvora. Teixeira je dijelio osjetljive tajne sa stranim državljanima i izazvao zabrinutost među svojim suradnicima mjesecima prije nego što je optužen za zloporabu i širenje informacija o nacionalnoj sigurnosti, napisali su tužitelju u sudskom podnesku predanom u srijedu.

Tužiteljstvo je u podnesku u srijedu otkrilo nepoznate detalje. Jedna od grupa u kojima je Jack Teixeira dijelio povjerljive informacije imala je više od 150 korisnika, među kojima i ljude s inozemnim IP adresama. Novi podnesak citira i online razgovore u kojima se Teixeira hvali koliko povjerljivih informacija zna i koje je podijelio te razumije potencijalne pravne posljedice toga što radi. U jednom chatu sredinom studenoga napisao je da je "cool znati bolje od drugih što se događa".

image

Pentagon, Ilustrativna fotografija

Alex Wong/Getty Images/Profimedia/Alex Wong/getty Images/profimedia

Još 15. rujna kolege su primijetili da Teixeirino ponašanje odudara od uobičajenog. Memorandum Zračnih snaga od 15. rujna, uključen u novoobjavljene sudske materijale, navodi da je Teixeira "opažen kako bilježi povjerljive obavještajne podatke" u prostoriji uređenoj za rukovanje osjetljivim materijalom. Na memorandumu Zračnih snaga navodi se kako je Teixeira dobio upute "da o povjerljivim obavještajnim informacijama više ne vodi bilješke u bilo kojem obliku". Otprilike mjesec dana poslije u dopisu je navedeno da je Teixeira "moguće ignorirao naredbu" koju je dobio u rujnu. Tada su mu nadređeni naložili da prestane sa "svakim dubljim poniranjem u povjerljive obavještajne podatke i usredotoči se na svoj posao", prenosi Washington Post.

Nakon toga, u siječnju je pripadnik njegove postrojbe primijetio da Teixeira ponovno "gleda sadržaj koji nije bio povezan s njegovom primarnom dužnošću, a bio je povezan s obavještajnim područjem". Nadređeni su mu prije toga poručili da se usredotoči na svoje dužnosti i ne traži obavještajne dokumente, pa je očito višekratno ignorirao upozorenja.

‘Ubijat ću slaboumne‘

Tužiteljstvo je u podnescima otkrilo kako se Teixeira uznemirujuće ponašao prije pet godina, još kao srednjoškolac, te da je suspendiran nakon što ga je kolega iz razreda čuo kako govori o oružju, "uključujući Molotovljeve koktele, puške u školi i rasne prijetnje". U studenome je na internetu komentirao na društvenim mrežama kako bi, da je po njegovom, "ubio... [psovka] tonu ljudi", te kako će "ubijati slaboumne". Tužiteljstvo je objavilo fotografije oružja u njegovu domu. No, Teixeirin odvjetnik tvrdi da su to puške za igru airsoft.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:01