BITKA ZA LISIČANSK

Šef ukrajinskih obavještajaca otkrio kakav su taktički manevar izveli: ‘Odlazimo na viši teren...‘

Šef ukrajinske vojno-obavještajne službe rekao je da ukrajinske snage više ne mogu zadržati položaj u Sjeverodonjecku
 Anatolii Stepanov/AFP

Ukrajina premješta svoje snage iz ruševina grada Sjeverodonecka na više položaje u susjednom gradu Lisičansku kako bi stekla taktičku prednost nad Rusijom, rekao je u subotu šef ukrajinske vojno-obavještajne službe.

Kirilo Budanov je u intervjuu za Reuters u Kijevu rekao da će se ukrajinske snage nastaviti braniti iz Lisičanska u istočnoj Ukrajini i da više nije moguće zadržati položaj u Sjeverodonecku.

"Aktivnosti koje se odvijaju na području Sjeverodonecka su taktičko pregrupiranje naših postrojbi. Ovo je povlačenje na povoljne položaje kako bi se dobila taktička prednost", rekao je Budanov, šef Obavještajne službe ukrajinskog ministarstva obrane.

"Rusija koristi taktiku...koju je koristila u Mariupolju: brisanje grada s lica zemlje. S obzirom na uvjete, obrana iz ruševina i otvorenih polja više nije moguća. Zato ukrajinske snage odlaze na viši teren kako bi nastavile obrambene operacije", rekao je.

Upitan misli li na Lisičansk, odgovorio je: "Da, to je jedini viši teren".

Ruske snage u potpunosti su okupirale Sjeverodoneck, rekao je u subotu gradonačelnik tog istočnog ukrajinskog grada, čime je potvrdio najveći neuspjeh Ukrajine na bojištu u više od mjesec dana, nakon tjedana jednih od najkrvavijih borbi u ratu.

"Grad su potpuno okupirali Rusi. Pokušavaju uspostaviti svoj red, koliko znam imenovali su neku vrstu zapovjednika", rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk na nacionalnoj televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 21:45