NE BIRAJU SE RIJEČI

Šef Ryanaira bijesno napao mađarsku vladu: ‘To su idioti, glupani poput onih iz filma ‘Glup i gluplji‘

Michael O‘Leary potiče svoje putnike da se žale ministru gospodarstva zbog ‘idiotskog i nepoštenog poreza‘

Michael O'Leary

 ERIC LALMAND/Belga/AFP)/Belgium OUT

Vlasnik popularnog niskobudžetnog avioprijevoznika Ryanair, Michael O'Leary, usred je žestoke svađe s mađarskom vladom u kojoj u medijima uopće ne bira riječi, pa ministra gospodarstva te šefa premijerova ureda naziva idotima i glupanima poput onih iz filma "Glup i gluplji" s Jimom Carreyem, jer je Mađarska i avioprijevoznicima početkom mjeseca odlučila uvesti porez na ekstra profit.

Ryanair je pak automatski obavijestio putnike da će zbog toga od 1. srpnja morati plaćati 10 eura više po karti, koliko ispada da je iznos ekstra poreza za avioprijevoznike, a tko to ne želi, vratit će mu novac za aviokartu. Više od 97 posto putnika je, kažu, pristalo platiti taj "porez Velikog Ministra".

Iz vladinih redova stigao je odgovor irskom avioprijevozniku da to ne može raditi nego da sam mora "apsorbirati" trošak poreza te su protiv njega pokrenuli proceduru vezanu za zaštitu potrošača. Također, Gergely Gulyás, šef ureda Viktora Orbana, je poručio građanima da zbog ponašanja Ryanaira radije lete s mađarskim WizzAirom, iako se porez, logično, odnosi i na tog avioprijevoznika.

O'Leary je potom odgovorio da je WizzAir ionako skuplji od Ryanaira, što je i razlog da je najpopularniji u toj zemlji, pa je glupo od Gulyása da građane poziva da lete skuplje. Ministra gospodarstva Martona Nagyja je pak zbog nametanja ekstra poreza nazvao idiotom jer "želi oporezivati nešto što ne postoji". Tvrdi, naime, da se jedva tu može govoriti o profitu, a kamo li ekstra profitu. Upravo suprotno, kaže, Ryanair je u protekle dvije godine zbog pandemijskog zatvaranja prometa i linija izgubio oko 1,5 milijardu eura.

Prilično je odjeknuo njegov intervju za Euronews prošlpog tjedna gdje je u tom svom neformalnom i neobičnom stilu naširoko govorio o uvjetima poslovanja i uvođenju ekstra poreza, a smatra da je njegov stil "jedini način da se razgovara s glupim političarima koji žele bezumno oporezovati svoje građane", te ne namjerava zašutjeti.

Kompanija je, kaže, u ožujku objavila rezultate poslovanja u 2021. godini i prema njima je godišnji gubitak 350 milijuna eura. WizzAir, drugi niskobudžetni prijevoznik, je imao gubitak 650 milijuna eura, navodi O'Leary. "I to je trenutak kada ministar za gospodarski razvoj Márton Nagy misli da je vrijeme da nas oporezuje", dodaje sarkastično.

Tvrdi, štoviše, da Nagy laže kad kaže da su i druge zemlje u Europi uvele takve poreze. "To avioprijevoznicima nije učinila nijedna zemlja jer druge vlade razumiju da su te kompanije izgubile mnogo novca zbog pandemije i invazije na Ukrajinu", kaže O'Leary u intervjuu Euronewsu.

On sada potiče svoje putnike da se žale ministru gospodarstva zbog tog poreza i pišu prosvjedna pisma, izvijestio je RTL.hu.

U poruci koju je Ryanair poslao svojim putnicima objašnjava im se što se događa i zašto traže pomoć da se ukine "idiotski i nepošten porez", piše Daily News Hungary.

Tko nema inspiraciju da sam sastavi pismo, Ryanair mu nudi poruku koju može kopirati i poslati, a među ostalim u njoj piše: "Mi, mađarski građani i naše obitelji ćemo biti primorani plaćati neopravdani porez zbog vaše pohlepe i gluposti". "Prosvjedujem protiv 'poreza na esktra profit' na gubitaškog avioprijevoznika koji leti iz Mađarske.

Takav porez nije opravdan u situaciji kada Ryanair i WizzAir izvještavaju o rekordnim gubicima." "Sve što postižete je da povećavate trošak putovanja zrakoplovima za mađarske putnike, njihove obitelji i posjetitelje zemlje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:00