‘IMATE PET MINUTA...‘

Šef Putinovih plaćenika mami zatvorenike u rat, spominje seks i Staljingrad: ‘Nema bijega!‘

Prilikom regrutiranja boraca iz zatvoreničke kolonije Jevgenij Prigožin dao je upute i zaprijetio strijeljanjem ako netko dezertira

Obraćanje Jevgenija Prigožina osuđenicima u zatvoreničkoj koloniji

 Screenshot/Twitter

Navodni šef zloglasne prokremaljske skupine plaćenika, grupe Wagner, poručio je osuđenicima u ruskom zatvoru da će biti oslobođeni ako prežive šestomjesečnu službu u Ukrajini, ali ih i upozorio da će biti pogubljeni ako pokušaju dezertirati.

Ponudu je osuđenicima u zarobljeničkom logoru u središnjoj Rusiji dao Jevgenij Prigožin, poznat pod nadimkom ‘Putinov kuhar‘, bogati tajkun i navodni vođa privatne vojne tvrtke poduzetnika Wagner Group. Borci te skupine optuženi su, inače, za ratne zločine u Ukrajini i Siriji.

"Za šest mjeseci otići ćete kući, nakon što dobijete pomilovanje", rekao je 61-godišnji Prigožin osuđenim kriminalcima u zatvoru u središnjoj Rusiji. “Nema šansi za povratak u zatvor", rekao je. "Oni koji se odbiju boriti nakon dolaska u Ukrajinu bit će klasificirani kao dezerteri. A onda će biti strijeljani", dodao je, kako prenosi britanski The Times.

Prigožin je također rekao kako je pripadnicima grupe Wagner zabranjeno piti ili koristiti droge dok su na bojištu. Također je rekao da im je zabranjen "seksualni kontakt s lokalnim ženama, florom, faunom, muškarcima, s bilo kime". Ruske se snage, inače, optužuje za brojna silovanja u okupiranim mjestima.

‘Nitko se ne povlači, nitko neće biti zarobljen‘

Isto tako, istaknuo je da će osuđenicima biti uručene dvije granate kada stignu na bojište, što je slabo prikrivena zapovijed da se trebaju raznijeti, radije nego da dopuste da budu zarobljeni, navodi The Times. "Nitko se ne povlači. Nitko ne uzmiče. Nitko neće biti zarobljen”, rekao je, sudeći prema video snimci koju su na internetu objavili saveznici Alekseja Navaljnog, zatvorenog kritičara Kremlja.

"Ima li još netko tko vas može osloboditi od deset godina zatvora? Samo su dvojica - Alah i Bog - mogu vas izvući u drvenom sanduku. Ali ja vas mogu izvući žive", poručio je Prigožin.

Vjeruje se da je video snimljen u zatvoreničkoj koloniji u regiji Mari El u Rusiji, 800 kilometara istočno od Moskve. Prigožin je poznat kao ‘Putinov kuhar‘ jer njegova tvrtka pruža ‘catering‘ usluge Kremlju, što uključuje unosan ugovor za školske obroke u Moskvi.

Moskva je pojačala napore da regrutira ‘dragovoljce‘ iz ruskih zatvora kako bi popunila praznine u svojim demoraliziranim i nedovoljno obučenim vojnim snagama, koje su nedavno bile prisiljene panično i u neredu povući iz regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine.

Koliko je poznato, grupa Wagner grupa posebno je zainteresirana za zatvorenike koji su osuđeni zbog ubojstva i drugih nasilnih zločina. Najmanje 10.000 zatvorenika do sada je regrutirano za rat u Ukrajini, tvrdi Olga Romanova, aktivistica za prava zatvorenika, za internetsku stranicu medija Current Time. Ruski zakon, inače, ne dozvoljava amnestiju zatvorenika u zamjenu za služenje vojnog roka.

Putin odlikovao osuđenika zbog ubojstva pet osoba

Prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin je posthumno dodijelio rusku medalju časti osuđenom ubojici koji je služio 25-godišnju kaznu prije nego što je oslobođen i raspoređen u Ukrajinu. Ivan Neparatov, šef kriminalne skupine u blizini Moskve, proglašen je krivim za ubojstvo petero ljudi 2013. godine. Kremlj ga, pak, slavi zbog njegove "hrabrosti i herojstva" nakon što je ubijen u akciji.

Prigožin, bivši prodavač hot dogova, također je odslužio devet godina zatvora zbog pljačke još za vrijeme SSSR-a. Osuđen je i zbog gušenja žene prije nego što joj je ukrao čizme i zlatne naušnice, što su samo neki od njegovih prijestupa.

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da je njegove borce iz skupine Wagner Kremlj koristio za "pojačanje snaga na prvoj liniji" u Ukrajini. Vjeruje se i da mu je Putin dodijelio rusku medalju časti na tajnoj ceremoniji u Kremlju ovog ljeta.

"Rat je težak", poručio je Prigožin osuđenicima. "Nije kao bilo koji čečenski rat ili tako nešto. Koristili smo dva i pol puta više streljiva nego što su oni (Sovjeti) koristili u (bitci za) Staljingrad". Kazao je i da su prvu skupinu zatvorenika koja je otputovala na bojište činili muškarci koji su služili duge kazne u Sankt Peterburgu.

"Četrdeset ih je ušlo u neprijateljske rovove i izrezalo ih noževima", rekao je. "Imali smo trojicu mrtvih i sedam ozlijeđenih. Jedan od poginulih imao je 52 godine. Služio je 30 godina, ali je umro herojskom smrću".

Naglasio je da će Wagner grupa razmotriti zahtjeve zatvorenika u dobi od 22 do 50 godina, iako se mogu napraviti iznimke. "Ima li pitanja?" upitao je na kraju svog govora. “Imate pet minuta da razmislite", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:22