BILL NELSON

Šef NASA-e: ‘Vjerujem li da postoji inteligentni vanzemaljski život? Imam vam priču za naslovnicu!‘

U tako velikom svemiru postoji mogućnost da su stvoreni uvjeti kao na Zemlji, smatra Nelson

Šef NASA-e Bill Nelson

 Olivier Douliery/Afp

Šef NASA-e Bill Nelson kazao je kako je inteligentni vanzemaljski život vjerojatan zato što je svemir tako velik.

Bivši astronaut i američki senator rekao je na konferenciji Financial Timesa o ulaganju u svemir da bi svemirski teleskop James Webb, koji je lansiran prošlog Božića, mogao pomoći u otkrivanju svjetova u kojima bi život mogao uspijevati.

Upitan vjeruje li u inteligentni vanzemaljski život, prvi čovjek američke svemirske agencije kazao je:

'Kratak odgovor je da. To bi bila priča za naslovnicu, zar ne?', odgovorio je pa nastavio:

'Pogledajte koliki je svemir. Znamo da u našoj galaksiji imamo milijune, ako ne i milijarde sunaca. A znamo da osim naše galaksije, postoje milijuni, ako ne i milijarde galaksija s milijunima, ili milijardama, sunaca.

'Postoji li u tako velikom svemiru mogućnost da su stvoreni uvjeti kao na Zemlji? Naravno, postoji takva mogućnost.'

'S teleskopom James Webb moći ćemo precizno pogledati planet i odrediti kemijski sastav njegove atmosfere kako bismo mogli utvrditi postoji li mogućnost nastanjive atmosfere.'

Ravnatelj NASA-e također je umanjio napetosti s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos, rekavši da još uvijek postoji suradnja između američkih astronauta i kozmonauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

U prvim danima rata u Ukrajini, Roskosmos je emitirao video koji prikazuje kozmonaute kako se opraštaju od američkog astronauta Marka Vande Heija i odvajaju ruski segment od ISS-a.

Rusi su također snimljeni kako skidaju britanske i američke zastave s rakete Sojuz, dok tehničari upisuju slovo 'Z'.

'Nema rasula', rekao je Nelson. 'Izgradili smo ISS s Rusima, a suradnja između Rusije i SAD-a očituje se u profesionalnom odnosu između kozmonauta i astronauta, između kontrole misije u Moskvi i kontrole misije u Houstonu. Postoji povijest koja seže do 1975. godine usred Hladnog rata, kada su se sovjetske svemirske letjelice sastajale i pristajale s američkim posadama i živjele zajedno. Usred sve napetosti, zapravo, može postojati suradnja i to vidimo danas na ISS-u', kazao je Nelson i dodao kako će ISS vjerojatno nastaviti do 2030. godine kada će je zamijeniti komercijalne svemirske stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:19