RAZOTKRILA GA RACIJA

Šef kabineta peruanskog predsjednika u kupaonici palače skrivao novac: ‘Nisam kriv‘

Bruno Pacheco navodno je vršio pritisak na čelnika porezne i carinske agencije da određenim tvrtkama osigura povoljnije uvjete za rad

Bruno Pacheco

 El Comercio/Zuma Press/Profimedia

Nakon što su naredili pretres predsjedničke palače u Peruu, tamošnji tužitelji u kupaonici unutar iste pronašli su skriven novac u iznosu od 20.000 američkih dolara, objavio je BBC. Pretres je izvršen u petak i to u sklopu istrage o optužbama za trgovanje utjecajem.

Bruno Pacheco, sad već bivši šef kabineta predsjednika Pedra Castilla, rekao je istražiteljima da je novac njegov - tvrdi kako je riječ o njegovoj ušteđevini i plaći te opovrgava činjenje bilo kakvog kaznenog djela. Inače, njegova mjesečna plaća iznosi 6250 dolara, otkrili su službeni dokumenti.

Pacheco je u petak podnio ostavku, no istražiteljima nije otkrio zašto je tako veliku svotu novca držao u kupaonici svojega ureda.

Spomenuta racija sprovedena je u sklopu istrage prema kojoj je Bruno Pacheco navodno vršio pritisak na čelnika peruanske porezne i carinske agencije da određenim tvrtkama, koje vode njegovi prijatelji, osigura povoljnije uvjete za rad. Bivši šef kabineta peruanskog predsjednika poriče takve optužbe.

- Moja ostavka nema apsolutne nikakve veze s navodnim prekršajima koji mi se stavljaju na teret. Odlučio sam dati otkaz kako bih zaštitio gospodina Castilla, ne želim da ova klevetnička kampanja na bilo koji način utječe na predsjednika. Odlazim uzdignute glave i sigurno ću dokazati svoju nevinost - napisao je u priopćenju.

Bivši ljevičarski učitelj Pedro Castillo, koji je u srpnju ove godine pobijedio na izborima, u utorak je imenovao novoga šefa kabineta, koji će na toj dužnosti zamijeniti Pacheca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 10:03