POGLEDAO SNIMKE

Šef HDZ-a BiH Čović zbog brutalnosti Hamasa izrazio potporu Izraelu u obračunu s teroristima

Čović je iskazao i suosjećanje i razumijevanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa

Dragan Čović

 Antonio Balic/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak potporu bosanskohercegovačkih Hrvata Državi Izrael u obračunu s Hamasom, nakon što je pogledao dio video zapisa o brutalnosti ove terorističke organizacije i poručio da se nada skoroj uspostavi mira na Bliskom Istoku.

Čović se tijekom dana u Mostaru sastao s izraelskom veleposlanicom, a tom je prigodom za nekoliko skupina političara, novinara i javnih osoba prikazano više video zapisa koje su snimili teroristi Hamasa prigodom napada na Izrael 7. listopada. Radi se o potresnim scenama prepunim nasilja i brutalnosti prema civilima i vojnicima u Izraelu.

Prema priopćenju, Čović koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora, je u razgovoru s veleposlanicom Peleg iskazao "potporu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini koji čvrsto stoji uz Izrael i podržava njegovo pravo u obrani od terorističkih napada".

Čović je iskazao i suosjećanje i razumijevanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa.

Pri tome je izrazio nadu za što skorijim okončanjem oružanog sukoba i osiguravanjem prijeko potrebnog mira.

U napadu na Izrael 7. listopada prošle godine teroristi Hamasa ubili su 1200 civila i vojnika.

Izraelska vojska je u napadima na Pojas Gaze koji su uslijedili ubila 30.035 ljudi, a 70.457 ranila, prema najnovijim podacima palestinskoga ministarstva zdravstva.

To ministarstvo optužuje izraelsku vojsku i da je u četvrtak ubila 104 i ozlijedila 760 ljudi tijekom dijeljenja humanitarne pomoći Palestincima.

Čović i Peleg su, prema priopćenju, razmijenili i stajališta o situaciju u BiH, napose o europskome putu zemlje, te su razgovarali i o plinskom povezivanju Hrvatske i BiH putem Južne plinske interkonekcije zbog čega se Čović već našao na meti kritika predstavnika američke administracije.

Predstavnici SAD-a ga optužuju za blokiranje toga projekta, dok pak Čović inzistira da Hrvati iz BiH imaju utjecaja na izgradnju i upravljanje Južne plinske interkonekcije kroz uspostavu posebne kompanije u Mostaru nasuprot planova da tim projektom ravna kompanija Bh. Gas kojoj zamjeraju korupcijske afere i činjenicu da u njoj nema zaposlenih Hrvata.

Predsjednik Čović je taj projekt u razgovoru s veleposlanicom Peleg ocijenio strateški važnim za energetsku neovisnost BiH.

Predstavnica Države Izrael koja BiH pokriva nerezidentno iz Tirane istaknula je potporu predsjedniku Čoviću u "realizaciji poboljšane energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00