SUMMIT EU

Šef Europskog vijeća Michel: ‘Postigli smo dogovor o zabrani uvoza ruske nafte u EU!‘

Charles Michel kaže kako se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći uvoziti u EU

VIktor Orban (G-L); Olaf Scholz i Ursula von der Leyen (D-L); Vladimir Putin (D-D)

 Emmanuel Dunand/Afp; Vladimir Simicek/Afp; Thomas Coex/Afp; Kirill Kudryavtsev/Afp/

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel upravo je na Twitteru objavio da je na summitu EU u Bruxellesu postignut dogovor o zabrani uvoza ruske nafte te da će to značiti da se dvije trećine nafte iz te zemlje više neće moći uvoziti u EU.

"Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor financiranja za njezin ratni stroj", napisao je Michel na Twitteru.

Čelnici su se također složili da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sustava i zabraniti još tri ruske državne televizije, dodao je.

Prema izvorima iz EU, vjerojatno se embargo ne odnosi na uvoz nafte naftovodima u određenom prijelaznom razdoblju već samo na uvoz morskim putovima.

Podsjetimo, kako smo ranije javljali, čelnici članica EU na posebnom summitu u Bruxellesu do kasno u noć su pokušavali postići dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, koji uključuje i embargo na uvoz ruske nafte

Iako je nekoliko država imalo neke "specifične zahtjeve", na kraju je Mađarska bila glavna prepreka usvajanju ovog paketa sankcija. Zbog njih je plan razvodnjen kako bi prijedlog bio prihvatljiv za sve.

To znači da se odustalo od kompletnog embarga na uvoz ruske nafte i tražile su se opcije prema kojima bi se zabrana, barem na početku, odnosila na uvoz nafte morskim putem, što je više od dvije trećine, a nafta bi i dalje mogla biti dostavljena kopnenim naftovodima. Time bi se izašlo u susret zemljama koje nemaju izlaz na more.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je pozvao čelnike EU-a da žurno postignu dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji koje uključuju zabranu uvoza nafte.

"Zašto Rusija i dalje može zarađivati gotovo milijardu eura dnevno prodajom energetskih resursa?", rekao je Zelenski u video obraćanju europskim čelnicima okupljenima na samitu u Bruxellesu.

Upozorio ih je na opasnosti koje ruska blokada ukrajinskih luka može imati na globalne cijene hrane i posljedično na rizik od još jedne globalne migrantske krize.

"Glad velikih razmjera u Africi i Aziji predstavlja rizik od nove migrantske krize velikih razmjera u južnoj i jugozapadnoj Europi.", rekao je Zelenski, nazivajući rusku taktiku "ucjenom hranom".

image

Summit EU

Kenzo Tribouillard/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 19:26