SPOR OKO TAJVANA

Šef EU diplomacije napisao tekst koji bi mogao razbjesniti Kinu: ‘Vrijeme je da pošaljemo ratne brodove...‘

Borell je izjavio kako je Tajvan nužan dio "geostrateškog perimetra koji jamči mir"

Ilustracija: francuska fregata FS Aquitaine (D650)

 Marco Mcginty/Alamy/Alamy/Profimedia/Marco Mcginty/alamy/alamy/profimedia

Josep Borell, šef diplomacije Europske unije, smatra kako bi europske mornarice trebale patrolirati Tajvanskim tjesnacem uslijed novih kinesko-tajvanskih napetosti. Borell je, prenosi The Guardian, svoje mišljenje napisao u članku za Journal Du Dimanche, a nadodao je da Europsku uniju Tajvan brine ekonomski, komercijalno i tehnološki.

- Zato pozivam europske mornarice da patroliraju Tajvanskim tjesnacem kako bi pokazali europsku predanost slobodi plovidbe u ovom apsolutno ključnom području - naglasio je.

Kako je prije dva tjedna Kina započela s vježbama oko tog otoka, koji smatraju svojim teritorijem, simulirajući ciljane napade i blokadu, tijekom rasprave o Kini u Europskom parlamentu Borell je izjavio kako je Tajvan nužan dio "geostrateškog perimetra koji jamči mir".

- Bilo kakva akcija protiv Tajvana mora biti odbačena i to ne samo iz moralnih razlog, nego i zato što bi to, u gospodarskom smislu, bilo izuzetno ozbiljno za Europsku uniju. Tajvan je strateški važan zbog proizvodnje poluvodiča - naglasio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku.

Borellovi komentari dolaze nakon izjave Emmanuela Macrona, francuskog predsjednika, koji je prilikom posjeta Kini istaknuo da Europa ne bi trebala biti sljedbenik Sjedinjenih Američkih Država. Što je izazvalo kritike dijela političara iz SAD-a, kao i unutar EU.

Do kineskih vježba oko otoka došlo je nakon službenog posjeta tajvanske predsjednice Tsai Ing-Wen SAD-u. Tamo se susrela s predsjednikom Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjom, a još prije tog događaja oglasili su se iz kineskog konzulata u Los Angelesu gdje su otkrili što misle o potencijalnom sastanku.

- Taj bi susret, u bilo kojem svojstvu, veoma povrijedio osjećaje kineskog naroda, poslao bi pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama i utjecao na političke odnose Kine i SAD-a. Ne bi doprinio miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji. Ovaj susret nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda - naveli su u priopćenju.

To nije jedini službeni kineski potez kojim su kritizirali odnos stranih političara prema Tajvanu. Nedavno su uputili pismo južnokorejskom veleposlaniku u najmnogoljudnijoj državi svijeta zbog izjave južnokorejskog predsjednika Yoon Suk-Yeola. On je, naime, spomenuo da je pitanje Tajvana globalno pitanje i usporedio ga sa situacijom oko Sjeverne Koreje. Takav komentar je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Sun Weidong opisao "potpuno neprihvatljivim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:18