‘RUSI SU U CISTERNAMA‘

Šef CIA-e prvi je upozorio Zelenskog na invaziju. Opet je bio u Kijevu i ima novu zlokobnu poruku

Šef CIA-e William Burns je u Kijevu prvi put bio prije točno godinu dana, kada je Rusija uoči svoje invazije gomilala vojsku na granici s Ukrajinom

William Burns

 Profimedia/

Direktor CIA-e William J. Burns posjetio je u tajnosti Kijev krajem prošlog tjedna kako bi ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom prenio američka predviđanja o ruskim vojnim potezima, otkriva Washington Post pozivajući se na jednog američkog dužnosnika i još nekoliko osoba upoznatih s detaljima sastanka.

Burns je u Kijevu prvi put bio prije točno godinu dana, kada je Rusija uoči svoje invazije gomilala vojsku na granici s Ukrajinom. Ovaj posjet događa se u trenucima kada ruske snage pojačavaju stisak oko grada Bahmuta na istoku Ukrajine, a stižu informacije o tome da Moskva u tajnosti šalje svoje postrojbe u Bjelorusiju.

Prema izvorima Washington Posta, na vrhu popisa tema Volodimira Zelenskog bila su pitanja o tome koliko još dugo vlada u Kijevu može računati na podršku SAD-a i Zapada s obzirom na to da je s republikanskim preuzimanjem Donjeg doma američkog Kongresa došlo do pada političke podrške Ukrajini kada je riječ o vojnoj i humanitarnoj pomoći. Direktor CIA-e Burns naglasio je alarmantno stanje na bojišnici te priznao da će u nekom trenutku Ukrajini biti teže doći do zapadne potpore.

Prema riječima anonimnih izvora WP-a, ukrajinska strana sastanak je završila pod dojmom da je američka podrška Ukrajini i dalje snažna te da će paket pomoći od 45 milijardi izglasan u Kongresu u prosincu vrijediti barem do kraja srpnja ili kolovoza. Međutim, manje je izgledno da će Kongres prihvatiti novi paket pomoći vrijedan više milijardi dolara kao što je to učinio prošlog proljeća.

image

William Burns i Volodimir Zelenski

Afp/

Burns je prošlog siječnja stigao u Kijev kako bi osobno upozorio ukrajinsko vodstvo da će Rusi pokušati zauzeti zračnu luku Antonov i onda krenuti na Kijev. Podaci američkih obavještajaca pod Burnsom bili su važni za pripremu Ukrajine da obrani aerodrom i tako spriječi pad Kijeva. Aktualna ukrajinska administracija zbog toga simpatizira Burnsa, kao i zbog njegovih relativno nedavnih izjava da ne vjeruje da Rusija ozbiljno nudi pregovore, što je stav i ukrajinskog vodstva.

Glasnogovornik CIA-e odbio je Washington Postu otkriti detalje o tome što je Burns rekao Zelenskom o ruskim vojnim planovima. Trenutno se teške borbe vode na istoku oko Bahmuta, a Ukrajina se priprema na protuofenzivu u drugim dijelovima zemlje. U medijima se spominje da Amerika pozitivno gleda na pokušaj vraćanja Krima, a goruće je pitanje dostave zapadnog oružja Ukrajini uoči proljeća kada se očekuje novi zamah u vojnim djelovanjima.

Prema pisanju bjeloruskog oporbenog portala Nasha Niva, Rusija navodno prevozi svoje vojnike u Bjelorusiju skrivene u vagonima cisternama. Nasha Niva u četvrtak je objavila da se Rusija koristi željezničkim cisternama kako bi zavarala satelitski i drugi nadzor i u tajnosti dovela jedinice u Bjelorusiju. Vijest je to jače odjeknula jer se spekulira o tome koji bi novi ruski vojni potez mogao biti, piše Newsweek prenoseći komentar glasnogovornika Nashe Nive. "Teško je procijeniti je li riječ o pseudomanevrima kako bi Ukrajina zadržala vojsku na sjeveru ili je zaista riječ o pripremama za napad na Ukrajinu iz Bjelorusije. Imamo samo to da postoji tajni transport na prilično bizaran način", kazali su iz Nashe Nive Newsweeku. Ova se priča proširila društvenim mrežama i ukrajinskim medijima iako nema potvrde da je istinita. Iz Hajun Projecta, bjeloruske platforme koja prati vojnu aktivnost unutar Bjelorusije, odgovorili su Newsweeku da "nemaju razloga vjerovati da je vijest točna". "Treba vlakove istovariti, Rusi trebaju negdje živjeti, a to znači da će njihovo prisustvo primijetiti lokalno stanovništvo ili sateliti", poručili su iz Hajun Projecta.

image

William Burns

Stefani Reynolds/Afp

Stručnjak specijaliziran za obranu Konrad Muzika iz Rochan Consultinga izjavio je da se svakodnevno izvješćuje o ruskim automobilima koji u Bjelorusiju stižu s vojnicima pa "nije jasno zašto bi bile potrebne cisterne". Osim toga, smatra Muzika, nemoguće je sakriti njihovu prisutnost u bazama za obuku jer će ih tamo snimiti sateliti.

Ipak, pitanja je sve više o tome koju bi ulogu Bjelorusija, kao de facto ruski satelit, mogla igrati u Putinovoj planiranoj invaziji u nadolazećim mjesecima. Zelenski je objavio kako Kijev "mora biti spreman na granici s Bjelorusijom". Ukrajinsko zračno zapovjedništvo prošlog je tjedna upozorilo da bi moglo biti raketnih napada s teritorija susjedne Bjelorusije.

A dok je dosad slala loše obučene kadrove na bojište, novi podaci stranih obavještajnih službi pokazuju da su nove ruske postrojbe puno bolje obučene i spremnije za borbu. Vjeruje se da bi Rusija uskoro mogla pokrenuti novi val novačenja, a ministar obrane Rusije Sergej Šojgu objavio je prijedlog prema kojem bi se broj pripadnika ruske vojske s 1,1 milijun podigao na 1,5 milijuna do 2026. godine. Rusija ima problema s novačenjem. Zbog toga je na bojište slala i osuđene kriminalce, a oslanja se velikim dijelom na čečenske borce Ramzana Kadirova te plaćenike iz kompanije Wagner. Moskva je dosad pokazivala spremnost da trpi teške ljudske gubitke, piše WP.

Osim sastanka s CIA-inim šefom u Kijevu, u utorak se general Mark A. Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske, prvi put od početka rata u Poljskoj osobno susreo sa svojim ukrajinskim kolegom. Zelenski je dan poslije pozvao saveznike da šalju tenkove i protuzračne rakete te je kritizirao Njemačku zbog odbijanja isporuke modernih tenkova Leopard. "Ima trenutaka kada ne bismo smjeli oklijevati", proučio je Zelenski publici u Davosu putem videoveze referirajući se na tu temu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:45