‘NIJE BILO LAKO...‘

Šef beogradskog tužiteljstva: ‘Napokon imamo jasnu sliku što se događalo prije masakra‘

Optužnica je podignuta i protiv majke dječaka, a za nju se traži dvije i pol godine zatvora

Kosta K.

Dječak Kosta K., koji je u svibnju u beogradskoj osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar‘ počinio masakr ubivši devet vršnjaka i školskog zaštitara imat će status svjedoka u postupku koji se vodi protiv njegovog oca, javlja N1 Srbija.

Podsjetimo, jučer smo izvijestili da je protiv oca dječaka, Vladimira Kecmanovića, podignuta optužnica. Kecmanović je optužen zbog kaznenog djela teško djelo protiv opće sigurnosti - naime, kako prenosi Blic, postoji sumnja da je sina učio kako rukovati oružjem i gađati mete u obliku ljudskih silueta.

Rukovoditelj Kaznenog odjeljenja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu Nikola Uskoković je za RTS rekao da optužnica ima 267 stranica.

Uskoković navodi da je dobijena jasna slika o tome što se dogodilo 3. msvibnja u školi "Vladislav Ribnikar", ali i što se događalo u prethodnom periodu, to jest godinu dana prije tog događaja.

- Toliko je, prema navodima optužnice koja je danas podnesena, trajala ta neka vrsta obuke optuženog Vladimira Kecmanovića, koja je vršena prema njegovom sinu, maloljetnom K. K., vezano za upotrebu vatrenog i zračnog oružja - navodi Uskoković.

Ističe da je to vatreno oružje, kako je i priopćio i glavni javni tužitelj Nenad Stefanović, koristio maloljetni Kosta K. u školi.

- Optužnica je vrlo detaljna i sveobuhvatna, kao što smo danas čuli. Napisana je na 267 strana, sâm dispozitiv optužnice ima 14 strana. Dispozitiv je opis onoga što se okrivljenima stavlja na teret, odnosno opis djela iz kojeg proizlaze zakonska obilježja, konkretno kaznenog djela koja se okrivljenima stavljaju na teret, objasnio je Uskoković, prenosi N1.

image
Robert Fajt/Cropix

Optužnica je podignuta i protiv majke dječaka, a za nju se traži dvije i pol godine zatvora.

Uskoković kaže da ne bi previše govorio o konkretnim dokazima zbog osjetljivosti faze u kojoj se ovaj krivični postupak nalazi.

- Pojasnio bih samo ono što je tužitelj danas istakao što je vezano za neposredno optuženje majke maloljetnog K. K., Miljane Kecmanović, i radnika streljane, instruktora i odgovorne osobe. Dakle, oni su neposredno optuženi, što zapravo znači da podaci i činjenice do kojih je Tužiteljstvo došlo u istrazi koju je vodilo daju dovoljno osnova po stanovištu Tužiteljstva za neposredno podnošenje optužnice, odnosno Tužiteljstvo smatra da već sada postoji opravdana sumnja da su oni izvršili kaznena djela koja im se stavljaju na teret i zbog toga je bez provedene istrage podignuta protiv njih optužnica - navodi Uskoković.

Dječak će u postupku imati status svjedoka, a već je poznato javnosti da on nije kazneno odgovorna osoba.

- Nažalost, sve nas pogađa što on ne može imati procesnu ulogu koju bi trebao imati shodno onome što je učinio. Ono što je dobro poznato u javnosti to je da se radi o kazneno neodgovornoj osobi. On je u ovom postupku imao u tijeku istrage status svjedoka, i taj status će imati i u daljem toku postupka, na glavnom pretresu. Dakle, u optužnici koja je podnesena, on je predložen za ispitivanje u svojstvu svjedoka na glavnom pretresu, kaže Uskoković i dodaje:

- Znate, nije lako raditi na predmetu kada ste svjesni da je jedno dijete od 13 godina ušlo u osnovnu školu koju pohađa, dok je prvi sat trajao, s dva pištolja i 92 metka i da je u tom hodniku škole ispalio 21 metak kojim je lišio života tri učenika i čuvara škole. Zatim se uputio u prostorije kabineta za povijest gdje je ušao i za 55 sekundi ispalio 45 metaka u učenike i profesoricu povijesti koja se nalazila u tom trenutku i držala sat, dodaje Uskoković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:03