PLINSKE IGRE

Scholz žestoko napao Moskvu: ‘Lažete da vam ne možemo isporučiti plinsku turbinu‘

Gazprom s druge strane tvrdi kako sa zapadne strane nedostaju potrebni dokumenti.

Olaf Scholz ispred sporne tribine

 Sascha Schuermann/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz optužio je u srijedu Moskvu za smanjeni protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 te odbacio navode ruskog državnog energetskog koncerna Gazprom koji tvrdi da je protok smanjen zbog toga što Njemačka nije isporučila turbinu za komprimiranje plina koja je dio plinovoda.

„Apsolutno ništa ne sprječava isporuku turbine Rusiji. Ona se može u svakom trenutku transportirati i spremna je za upotrebu. Jedino što je potrebno je da netko to i zatraži“, rekao je Olaf Scholz u srijedu obilazeći pogone tvrtke Siemens u Muhlheimu na Ruhru, gdje se trenutno, nakon višemjesečnog remonta u Kanadi, nalazi ova turbina.

On je objasnio kako nitko u Gazpromu još nije službeno zatražio transport turbine niti poslao potrebne carinske dokumente kako bi se mogao obaviti transport do pumpne stanica u Viborgu, u blizini rusko-finske granice, gdje plinovod Sjeverni tok 1 ulazi u Baltik.

Gazprom s druge strane tvrdi kako sa zapadne strane nedostaju potrebni dokumenti.

„Sve dozvole s naše strane su tu i to od Kanade, gdje se turbina nalazila na remontu, pa preko Velike Britanije preko koje je transportirana, kao i njemačke dozvole“, zajamčio je njemački kancelar.

Scholz je ukazao ne to da je Gazprom nakon remonta plinovod u srpnju ponovno pustio plin kroz Sjeverni tok 1 ali sa samo 20 posto mogućeg kapaciteta uz objašnjenje da je razlog tomu turbina koja još nije ugrađena na staro mjesto.

Scholz je isto tako ukazao i na to da se plin može prebaciti i drugim plinovodima.

Scholz je u intervjuu kanadskom dnevniku „The Globe and Mail“ kazao kako je smanjenje dostave plina prema Europi dio strategije Kremlja.

„Isporukom turbine smo razotkrili Putinovo blefiranje. On više ne može koristiti turbinu kao razlog za smanjenje dotoka plina“, rekao je Scholz.

Za puni kapacitet rada plinovoda Sjeverni tok 1 je potrebno pet turbina od kojih je trenutno u pogonu samo jedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:28