KAKO IZBJEĆI RAT

Scholz, Macron i Duda u Berlinu razgovarali o ukrajinskoj krizi, naglasili potrebu daljnjih pregovora

‘Dijalog s Rusijom je jedini način koji će nam omogućiti osigurati mir u Ukrajini‘, rekao je francuski predsjednik Macron

Andrzej Duda, Olaf Scholz i Emmanuel Macron

 Hannibal Hanschke/AFP

Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak je uoči sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim premijerom Andrzejom Dudom u Berlinu zaprijetio Rusiji dalekosežnim posljedicama u slučaju napada na Ukrajinu.

„Daljnja povreda teritorijalnog integriteta Ukrajine bi bila nedopustiva i posljedice ovog čina bi bile političke, gospodarske i zasigurno i geostrateške“, rekao je njemački kancelar uoči večernjeg sastanka s čelnicima Francuske i Poljske.

Scholz je istodobno naglasio potrebu daljnjih pregovora.

„Naš zajednički cilj je spriječiti izbijanje rata u Europi“, rekao je Scholz nakon povratka iz Washingtona gdje je na temu Ukrajine razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Francuski predsjednik Macron, koji je nakon razgovora u Moskvi i Kijevu stigao u Berlin, je također naglasio kako Francuska, Njemačka i Poljska slijede jedan te isti cilj a to je sprječavanje rata.

„Dijalog s Rusijom je jedini način koji će nam omogućiti osigurati mir u Ukrajini“, rekao je Macron.

Poljski premijer rekao je kako se Europa nalazi u najtežoj situaciji od promjena 1989. godine.

„Ono što trenutno imamo je dosad neviđena koncentracija ruskih postrojbi uz granicu s Ukrajinom. Istodobno je velik broj ruskih vojnika u Bjelorusiji gdje se do 20. veljače održavaju manevri. Mi se svi pitamo što će se dogoditi nakon toga“, rekao je Duda.

I on je mišljenja da treba učiniti sve da bi se izbjegao rat. Ali je naglasio kako Europa sada mora pokazati jedinstvo.

„Najvažniji su jedinstvo i solidarnost. Mi moramo pokazati da govorimo jednoglasno, da smo zajednica i da nas se ne može razdvojiti. I po mom mišljenju moramo pokazati da nećemo ustupiti ni jednog koraka“, rekao je poljski premijer.

Sastanak trojice državnika, kako je najavljeno, služi usklađivanju stavova unutar Europske unije oko ukrajinske krize.

Sastanak čelnika Francuske, Njemačke i Poljske pod nazivom „Weimarski trokut“ je posljednji put održan prije jedanaest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:34