NAKON SMJENE

Scalise nominiran za McCarthyjeva nasljednika, još mora dobiti potporu cijelog Zastupničkog doma

Izabran je ispred predsjednika Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jima Jordana na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata

Steve Scalise 

 Saul Loeb/AFP

Republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu su nominirali Stevea Scalisea za predsjednika doma nakon prošlotjedne smjene Kevina McCarthyja, rekli su zastupnici, no još nije jasno uživa li on dovoljnu potporu da pobijedi na glasanju cijelog doma.

Scalise, koji je trenutačno drugi čovjek na ljestvici republikanskog vodstva, mora dobiti potporu na glasanju cijelog Zastupničkog doma da bi postao njegovim predsjednikom.

Republikanci si mogu dopustiti samo nekolicinu prebjega jer Zastupnički dom kontroliraju s tijesnom većinom od 221 prema 212 zastupnika, a ne očekuje se da će demokrati glasati za bilo kojeg republikanskog kandidata.

Republikanci su izabrali Scalisea ispred predsjednika Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jima Jordana na tajnom glasanju iza zatvorenih vrata.

Scalise (58) dobio je potporu mnogih uglednih republikanaca. Dobio je 113 glasova, a Jordan 99, rekli su zastupnici.

McCarthy je u siječnju izabran za predsjednika Zastupničkog doma tek nakon 15 krugova glasanja.

Samo osam republikanskih zastupnika bilo je dovoljno da ga se prošli tjedan smijeni.

On je prvi predsjednik Zastupničkog doma u američkoj povijesti koji je smijenjen formalnim glasanjem. Dvojica zadnjih republikanaca na toj dužnosti povukli su se pod pritiskom stranačke tvrde struje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:56