EUROPSKA UNIJA

Sazvan izvanredan sastanak o porastu ilegalnih migracija iz Bjelorusije u Litvu

‘EU je izložen ozbiljnoj sigurnosnoj prijetnji. Bjelorusija ilegalnu migraciju koristi kao oružje‘, stoji u pozivu na sastanak
Migrantski kamp kod grada Kapciamiestisa u Litvi
 PETRAS MALUKAS/AFP

Ministri unutarnjih poslova EU-a razgovarat će o porastu ilegalnih graničnih prijelaza iz Bjelorusije u Litvu na izvanrednom sastanku 18. kolovoza, objavilo je u petak slovensko predsjedništvo EU-a.

Predstavnici europske agencije za granice Frontex i Europola također će sudjelovati na toj video konferenciji, po pismu koje je Slovenija poslala europskim diplomatima, a koje je Reuters dobio na uvid.

"Zbog situacije na litavsko-bjeloruskoj granici, EU je izložen ozbiljnoj sigurnosnoj prijetnji i svjedoči tome da se u Bjelorusiji ilegalnu migraciju koristi kao oružje uz sponzorstvo države", navodi se u dokumentu.

Slovenija poziva da se nešto poduzme po tom pitanju, navodeći da je jedan cilj sastanka da se dogovore mjere za zaštitu tog dijela vanjske granice EU-a i da se nastavi pružati potporu Litvi.

Europska unija pozvala je u srijedu na razgovor bjeloruskog veleposlanika u Bruxellesu te održala sastanak s iračkom vladom pošto je optužila Bjelorusiju da koristi ilegalne migrante, uglavnom Iračane, kao političko oružje i odgovor na europske sankcije nametnute Minsku.

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell i drugi europski dužnosnici također nastoje pronaći rješenje s iračkom vladom, a jedna solucija mogla bi biti suspenzija letova iz Bagdada u Minsk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:48