NOĆNA MORA

Savršeno zdrav dječak probudio se potpuno paraliziran, samo je rekao: ‘Mama, ne mogu sjediti‘

GBS je rijedak neurološki poremećaj pri kojem imunološki sustav tijela napada živce i često je potaknut virusnim ili bakterijskim bolestima
 Abdulaziz Ketaz

Dječak Oliver Davis bio je poznat po tome što je bio sretan, aktivan četverogodišnjak, no, u ponedjeljak 2. lipnja 2018. počeo je osjećati "nepodnošljivu bol" koja je završila obiteljskom noćnom morom, prenosi Daily Mail. Tog jutra, prisjeća se njegova majka Belinda, Oliver je rekao: "Mama, ne mogu sjediti".

"U početku sam mislila da se samo zafrkava, ali na kraju se morao otkotrljati iz kreveta jer nije imao abdominalnu snagu", rekla je 32-godišnja Belinda za Daily Mail Australia. Majka je sa sinom odmah odjurila do najbližeg liječnika koji joj je rekao da idu ravno u bolnicu.

Što god da se Oliveru događalo, liječnici su smatrali "prilično ozbiljnim" pa je obitelj kolima hitne pomoći prebačena u Dječju bolnicu Sydney u Randwicku. "Kad smo stigli tamo, odmah su mu napravili magnetsku rezonancu kao proces eliminacije, kako bi utvrdili što nije u redu", kaže Belinda.

Liječnici su isključili tumor na mozgu, rak i slične "strašne prognoze", ali su dijagnosticirali Oliveru Guillain-Barreov sindrom (GBS). U roku od 24 sata Oliver je bio potpuno paraliziran od vrata nadolje i izgubio je svaku kontrolu nad refleksima i živcima.

Prema klinici Mayo, GBS je rijedak neurološki poremećaj pri kojem imunološki sustav tijela napada živce. Sindrom je često potaknut virusnim ili bakterijskim bolestima, no još uvijek nije poznat točan uzrok.

Paraliziran četiri tjedna pa doživio recidiv

"Nitko vam u tom slučaju ne može reći koliko dugo ćete biti paralizirani ili koliko dugo ćete biti u bolnici jer nemaju dovoljno informacija o tome", rekla je Belinda.

Oliver nije mogao pomicati noge i ruke te je imao poteškoća s gutanjem hrane, ali to stanje nije nikad utjecalo na njegovu sposobnost disanja. Bio je potpuno paraliziran oko četiri tjedna, a njegova obitelj ga nije ostavljala samog u bolnici.

"Proveo je nekoliko dana na intenzivnoj njezi i nije želio da ga ispustim iz vida, čak ni zbog odlaska na toalet", rekla je Belinda te dodala: "Toliko sam plakala tih prvih nekoliko dana jer nismo znali kakav će biti ishod".

Belinda kaže da je Oliver ostao u bolnici tri mjeseca i tamo je ponovno morao naučiti puzati i hodati. "Trpio je jake bolove po cijelom tijelu i dobivao bi morfij, ali je još uvijek boljelo", rekla je.

"Bio je vrlo osjetljiv na vruće i hladno. U jednom trenutku bi bio umotan u toplu dekicu, a u sljedećem je na sebi imao pakete leda. I to bi se nastavilo tijekom cijele noći", zaključila je majka.

Budući da mu živci nisu reagirali, morali su mu ugraditi kateter i cjevčicu za hranjenje. "Kada je konačno mogao ponovno početi jesti mekaniju hranu, uvijek je želio Boost Juice', rekla je Belinda.

Oliver je kasnije doživio recidiv, odnosno ponavljanje prvotnog stanja, ali to je trajalo manje od tjedan dana i nije bilo tako ozbiljno kao prvi puta. Liječenje je uključivalo 'IVIg' koji se koristi za smanjenje učinaka upalnih stanja imunološkog sustava.

Oporavak je bio dug proces, a jedina stvar koja bi izmamila osmijeh na Oliverovo lice bio je posjet dječjoj zakladi Starlight. "Uvijek su mu izmamili osmijeh na lice i to mu je bilo omiljeno mjesto koje mu je odvratilo misli od boravka u bolnici", kaže Belinda.

Povratak normalnom životu

Zaklada Starlight priređuje predstave i nudi oslikavanje lica, pjevanje, dotjerivanje, često i roštiljanje te druge oblike zabave za djecu. Zaklada Starlight također je ispunila Oliveru želju plivanja ​​s dupinima u SeaWorldu u Queenslandu sa cijelom obitelji.

Tri godine kasnije se Oliver, koji sada ima 7 godina, vratio normalnom životu, no mora na fizioterapiju jednom tjedno i na redovite sate plivanja. "On je pravi vojnik. Ponekad se osjeća umorno, ali većinom izgleda kao svako drugo dijete".

Obitelj se preselila iz Sydneya na sjevernu obalu, ali stalno putuju natrag u Sydney na liječenje. Budući da se plivanje pokazalo vrlo korisnim za Olivera, Belinda je podijelila priču svoje obitelji uoči Super Swim kampanje Dječje fondacije Starlight.

Od 1. do 28. veljače 2022. australski virtualni plivački izazov ima za cilj prikupiti 3 milijuna dolara kako bi se pružila pomoć za više od 76 000 bolesne djece.

Završetkom plivanja na lokaciji po svom izboru - bilo na bazenu, plaži, jezeru ili lokalnom plivačkom centru - sudionici će prikupiti sredstva za podršku Starlightovim vitalnim bolničkim uslugama, uključujući Captain Starlight i Starlight Express Rooms na nacionalnoj razini. "Osjećamo se tako sretni što nas podržava Starlight i što smo se povezali s toliko ljudi za vrijeme Oliverovog boravka u bolnici", rekla je Belinda.

Prijave su otvorene, a sudionici mogu završiti plivački izazov u bilo koje vrijeme od 1. do 28. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:25