DVOJNA TITULA

Savršeni tajming saudijskog kralja, povukao je potez koji se neće svidjeti SAD-u: ‘Ovo nije slučajno‘

S. Arabija objavila je u utorak da je kralj Salman napravio iznimku te mimo saudijskih zakona imenovao svog sina premijerom

Mohammed bin Salman

 Fayez Nureldine/Afp

Saudijska Arabija objavila je u utorak da je kralj Salman napravio iznimku te mimo saudijskih zakona imenovao svog sina, princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana (MBS), premijerom.

Ustupio mu je dvojnu titulu kralja i premijera koju je on nosio sve do sada, a stručnjaci ističu kako će ga nova titula vjerojatno zaštititi od potencijalne tužbe u SAD-u zbog sumnje u njegovu umiješanost u ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

Novo imenovanje vrlo vjerojatno neće promijeniti ravnotežu snaga u Saudijskoj Arabiji, gdje se 37-godišnji princ već smatra kao de facto vladar kraljevstva i prijestolonasljednik.

Kritičari ističu kako tajming imenovanja nije slučajan te je izravno povezan sa skorašnjim datumom vezano za ročište.

Imunitet

Američki sudac tražio je od Bidenove administracije da procijeni treba li princa Mohammeda štititi imunitet u slučaju koji je pokrenula Khashoggijeva zaručnica Hatice Cengiz. Takvu zaštitu obično dobivaju predsjednici, premijeri ili kraljevi.

U srpnju su američke vlasti tražile odgodu podnošenja odgovora sudu, koji je prvotno zatražen do 1. kolovoza. John Bates, sudac okružnog suda, pristao je tada produljiti rok do 3. listopada. Tražio je od američke vlade da se izjasni treba li princu Mohammedu dati imunitet kojim zaštitu dobivaju šefovi država.

- Čini se da su princu Mohammedu savjetovali da poduzme ovakav korak prije nego što Bidenovoj administraciji istekne rok za odgovor, 3. listopada. Praktički se neće ništa promijeniti kada on postane premijer, rekao je Abdullah Alaoudh, direktor za istraživanje Zaljeva pri neprofitnoj organizaciji DAWN, jedna od interesnih strana u tužbi.

Bijela kuća nije odmah komentirala imenovanje, a poznato je kako princ Mohammed bin Salman niječe umiješanost u ubojstvo Khashoggija. Prema istrazi američkih obavještajnih službi, budući saudijski kralj imenovan je glavnim sumnjivcem koji je izdao naredbu za ubojstvo.

Pravni izazovi

Podsjetimo, novinar Washington Posta ubijen je 2. studenoga 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je došao podići dokumente potrebne za sklapanje braka, a tijelo mu je raskomadano i posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Odluka o imenovanju princa premijerom vrlo vjerojatno bi ublažila zabrinutost u Saudijskoj Arabiji da bi prijestolonasljednik mogao biti uhićen ili se na neki način suočiti s pravnim izazovima prilikom putovanja u inozemstvo.

U građanskoj parnici, koju je protiv princa Mohammeda federalnom okružnom sudu u Washingtonu u listopadu 2020. godine podignula zaručnica Cengiz, navodi se da su on i drugi saudijski dužnosnici sudjelovali u uroti i s predumišljajem kada su saudijski agenti oteli, vezali, drogirali, mučili, a na koncu i ubili novinara.

image

Hatice Cengiz

Ozan Kose/Afp

Khashoggi je bio kritičar saudijske vlasti i kraljevske obitelji. Pobjegao iz kraljevstva i živio u američkoj Virginiji na jugoistoku SAD-a te je bio glasni kritičar prijestolonasljednika. Aktivno se borio protiv saudijske propagande na internetu u vrijeme kada je ubijen.

- Bitka za pravdu mora uspjeti - neće biti zaustavljena jer je MBS sebi dodijelio još jednu titulu, komentirala je najnoviji razvoj događaja Cengiz u izjavi za Guardian.

Intenzivni obračun

Kritičari saudijskog režima, uključujući aktiviste koji žive u egzilu u SAD-u i Europi, upozorili su da se obračun prijestolonasljednika s neistomišljenicima intenzivirao zadnjih mjeseci.

Guardian doznaje da je britanska vlada pokušala intervenirati u jednom slučaju, vezano za Salmu al-Shehab, doktorandicu Sveučilišta Leeds koja je uhićena, optužena i osuđena na 34 godine zatvora. Njezin krimen? Imala je Twitter račun preko kojega je pratila,a ponekad lajkala ili dijelila objave disidenata i aktivista.

Anoniman izvor rekao je za Guardian da su službenici britanskog veleposlanstva u Rijadu saudijskim vlastima izrazili zabrinutost vezano za njezin slučaj.

Ovoga tjedna očekuje se objava pisma koje će potpisati 400 akademika i studenata s britanskih sveučilišta koji će od britanske vlade tražiti hitnu akciju u vezi s njezinim slučajem. U pismu će, očekuje se, od premijerke Liz Truss i ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja tražiti da javno osude presudu Salmi al-Shehab i zatraže njezino hitno oslobađanje.

Shehab je 34-godišnja majka dvoje djece koja je radila kao stomatološki asistent te je dobila stipendiju za studij u Velikoj Britaniji. Uhićena je 15. siječnja 2021 dok je bila na odmoru u S. Arabiji. Prema sudskim zapisima, smjestili su se u samicu, ispitivali i držali 285 dana prije suđenja.

Premijerka Truss zasad nije nagovijestila da bi prema saudijskom princu mogla zauzeti kritički stav. Početkom tjedna u telefonskom razgovoru zahvalila je Bin Salmanu na pomoći zbog oslobađanja petero britanskih zatvorenika koji su zatočeni tijekom rata u Ukrajini.

Podsjetimo, saudijski prijestolonasljednik bio je glavni posrednik u pregovorima oko razmjene desetorice stranih ratnih zarobljenika, među kojima je bio i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:43