POKREĆU PROTUOFENZIVU

Savjetnik Zelenskog otkrio detalje ukrajinske strategije: ‘Ruske uši se otvaraju tek kad dobiju po glavi. To im i spremamo‘

Mihajlo Podoljak kaže da će ukrajinske snage ciljati ruske opskrbne linije te predviđa napade slične prošlotjednim eksplozijama Krimu

Prošlotjedne eksplozije na Krimu​, Mihajlo Podoljak

 Not Supplied/Willwest News/P/Not Supplied/Willwest News/P

Ukrajina kreće u protuofenzivu s ciljem stvaranja "kaosa unutar ruskih snaga" udaranjem na opskrbne linije osvajača duboko u okupiranim područjima, prema riječima Mihajla Podoljaka, ključnog savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je u ekskluzivnom razgovoru za britanski The Guardian rekao da bi moglo biti još napada u "idućih dva ili tri mjeseca" sličnih misterioznim napadima u utorak na željezničko čvorište i zračnu bazu na Krimu, kao i prošlotjednom udaru na ruske ratne zrakoplove u zračnoj luci Saki na tom poluotoku koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Moskva je priopćila da je požar u utorak izazvao eksplozije u skladištu streljiva u okrugu Džankoj na Krimu - što je incident koji je Podoljak nazvao "podsjetnikom" da je Krim okupiran od strane Rusa mjesto eksplozija u skladištima s visokim rizikom smrti za osvajače i lopove".

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, a oni su potaknuli ruske turiste da u panici pobjegnu s Krima. U utorak su se formirali dugi redovi ispred željezničkog kolodvora u glavnom gradu regije Simferopolju.

Strategija je uništenje logistike, opskrbnih pravaca i skladišta

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se bavi slučajevima sabotaže i poduzima "nužne mjere" kako bi spriječilo daljnje incidente. "Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne pravce i skladišta streljiva i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara kaos unutar njihovih vlastitih snaga", rekao je Podoljak, govoreći iz predsjedničkog ureda u Kijevu.

Savjetnik Zelenskog, često opisivan kao treća najmoćnija osoba u zemlji, kaže da je pristup Kijeva u suprotnosti s obilnim korištenjem žestoke topničke vatre od strane Kremlja u cilju osvajanja teritorija u regiji Donbas na istoku, kojom su ruske snage uništavale gradove kao što su Mariupolj i Sjeverodonjeck kako bi se domogli teritorija.

"Dakle, Rusija je na neki način sve podučila da protuofenziva zahtijeva goleme količine ljudstva poput divovskog malja i da ide samo u jednom smjeru", rekao je, ali "ukrajinska protuofenziva izgleda vrlo drugačije. Ne koristimo se taktikom iz 60-ih i 70-ih prošlog stoljeća", dodao je.

Međutim, ove primjedbe bi se također mogle protumačiti kao priznanje da se Ukrajina bori kako bi prikupila količinu ljudi i vojnog materijala potrebnog za održavanje pune protuofenzive na jugu zemlje, što obično zahtijeva nadmoć od tri vojnika prema jednom ili više njih.

Umjesto toga, Ukrajina je pokušala odsjeći Herson – jedini grad koji Rusija drži na zapadnoj obali rijeke Dnjepar – oštećujući cestovne i željezničke mostove, koristeći pritom nedavno isporučenu zapadnu raketnu artiljeriju do točke kada za Moskvu više nije moguće učinkovito obnoviti opskrbu svojih snaga.

Podoljak je tražio "još 50, 60, 80" MLRS-a (raketnih sustava za višestruko lansiranje) povrh postojećeg arsenala od njih oko 20, od kojih su 16 pokretni sustavi HIMARS montirani na kamione, koje isporučuje SAD. Tri sustava, gusjeničari M270, također su stigli iz Velike Britanije s još tri obećana, koje je savjetnik opisao kao "vrlo dobre".

Ruska ‘drugačija fizika‘

Potpomognuta projektilima dugog dometa koje isporučuju zapadne zemlje, Ukrajina se nada, dodaje Podoljak, degradirati snagu osvajača kroz "nedostatak zaliha i streljiva", što će "natjerati Ruse da se bore kao što su to činili prvih mjeseci rata".

U ranoj fazi sukoba, neorganizirana ruska vojska nije uspjela zauzeti Kijev nakon što su se snage okupatora zapele u nizu prometnih dubioza na cestama koje vode u glavni grad Ukrajine, što ih je učinilo ranjivima na ukrajinsko pješaštvo i protutenkovsko oružje.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Predsjednički sugerirao je da bi prošlotjedni napad na zračnu bazu mogao biti djelo partizana, ali je kroz šalu odbacio svaku mogućnost da bi se moglo raditi o nesretnom slučaju, kao što je sugerirala Moskva neposredno nakon njega.

image

Eksplozuije na Krimu u utorak

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/Willwest News/Profimedia

Podoljak kaže da Rusi imaju "drugačiju fiziku" ako su vjerovali da su razaranja uzrokovana odbačenim opušcima koji su uzrokovali eksploziju skladišta streljiva, prije nego što je nastavio s predviđanjem ponavljanja takvih napada iza linija u budućnosti.

"Svakako se slažem s ruskim ministarstvom obrane koje predviđa još ovakvih incidenata u iduća dva, tri mjeseca. Mislim da bismo mogli vidjeti više takvih događaja" rekao je Podoljak.

Također je naglasio da Ukrajina Krimski (Kerčki) most, koji povezuje okupirani poluotok s ruskim kopnom, smatra legitimnim vojnim ciljem. "To je ilegalna građevina i glavna vrata za opskrbu ruske vojske na Krimu. Takve objekte treba uništiti", upozorio je.

Iako je Ukrajina odbila preuzeti javnu odgovornost za napad na zračnu bazu Saki, učinila je to u privatnoj maniri, a incident se dogodio u trenutku kada je čitav niz ruskih strateških ciljeva pogođen duboko iza crte bojišnice.

‘Ruske uši otvore se tek pri udarcu u rusku glavu‘

U ponedjeljak su se također pojavila i nagađanja da je Jevgenij Prigožin, poznat i kao ‘Putinov kuhar‘, ruski biznismen navodno povezan s privatnom vojnom tvrtkom Wagner, možda ranjen ili ubijen u ukrajinskom raketnom napadu na Donbas.

Fotografije koje je objavio ruski novinar o susretu tog čovjeka s Wagnerovim plaćenicima u istočnoj Ukrajini, olakšale su identifikaciju lokacije baze. A u nedjelju je zgrada u Mironivskoj pogođena ukrajinskim topničkim udarom, vjerojatno iz sustava HIMARS.

Podoljak, koji je bio ukrajinski pregovarač na mirovnim pregovorima u ranim fazama sukoba, kaže kako nema izgleda da Rusija ozbiljno pregovara dok ne doživi poraz na bojnom polju. Rekao je da su neke neimenovane europske zemlje "u iluziji" da bi Kremlj mogao tražiti pregovore u dobroj vjeri.

"Ruske uši se otvore samo onda kada golema vojna palica udari rusku glavu", rekao je.

Također je pohvalio ulogu Velike Britanije u dosadašnjoj potpori Ukrajini, koja je u nekim aspektima nadmašila i SAD, te je istaknuo kako očekuje da će se snažna podrška nastaviti i nakon što Boris Johnson odstupi s mjesta britanskog premijera. "Postao si div - teško je vratiti se u stanje patuljka", dodao je.

Johnson je ponudio "osobnu i emocionalnu potporu" Zelenskom u "najmračnijem danu ukrajinske povijesti", rekao je Podoljak. Doprinos Ujedinjene Kraljevine pamtit će se stoljećima, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:00