GAZE SVE PRED SOBOM

Saudijci u dosad neviđenoj ofenzivi: ‘Da sve prođe glatko pobrinuli su se kavijar i - Drogba!‘

Ako uspije, ovo će biti kruna bin Salmanove "Vizije 2030"...

Didier Drogba sa saudijskom delegacijom na simpozijumu za Expo ‘30

 Blondet Eliot/abaca/Shutterstock Editorial/Profimedia

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman nada se pobjedi u utrci za domaćina Svjetske izložbe 2030, jer je to glavni adut njegovih opsežnih napora za popravljanje imidža Saudijske Arabije kao represivnog izvoznika nafte. On sada želi uvjeriti svijet da se monarhija okrenula budućnosti, zelenim tehnologijama i progresivnim društvenim reformama.

U utorak u Parizu će izaslanici 182 zemlje tajno glasati o tome tko će biti domaćin velike svjetske izložbe, Expo-a 2030. Ukoliko ni Rijad, južnokorejski Busan ni Rim ne osvoje više od dvije trećine glasova, dva prvoplasirana odlaze u drugi krug.

U utrci za Expo, glas malih karipskih državica ima istu težinu kao SAD ili Kina, pa su Saudijci uložli jako puno da ih nagovore da glasaju upravo za njih, piše Politico. Još lani ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron javno podržao, što je izazvalo kritike nekih zemalja EU-a i nevladinih organizacija, zbog kršenja ljudskih prava u zaljevskoj kraljevini. No Francuskoj je važan dobar odnos sa Saudijskom Arabijom, kad se očekuje da će Rijad igrati ključnu ulogu u pokušajima rješavanja sukoba Izraela i Hamasa. Osim toga, francuske tvrtke zainteresirane su za velike poslove u Saudijskoj Arabiji.

Pod Mohammedom bin Salmanom, Rijad je predvidio čak 7,8 milijardi dolara ulaganja u veliki projekt modernizacije zemlje. Svjetska izložba bila bi kruna Bin Salmanove "Vizije 2030", glavnog plana za diverzifikaciju ekonomije i stvaranje otvorenijeg društva, navodi Politico.

U bivšem zrakoplovnom hangaru u predgrađu Pariza Saudijci su 6. studenog priredili gala prijem, na kojem su posluživali plavog jastoga i kavijar. Kao iznenađenje, pojavio se Didier Drogba, i mnogi su požurili napraviti selfie s nogometnom zvijezdom.

Jedan od izvora Politica iz EU kaže da ga je na prijemu saudijski dužnosnik upitao: "Što mogu učiniti da vaša zemlja glasa za mene?" Politico ne navodi što je točno Mohammed Bin Salman ponudio diplomatima da im daju glas prilikom izbora domaćina Svjetske izložbe. "Obećanja su vrlo dalekosežna, jako su dobro bili pripremljeni. Nude mogućnosti ulaganja", rekao je jedan od izaslanika koji će odlučivati u utorak. Ova vrsta "transakcijske diplomacije" uobičajena je prilikom ovakvih nadmetanja, kaže drugi diplomat. Brojne zemlje unovčavaju svoj glas. Ništa se ne radi uzalud na ovom svijetu, podrška nikada nije besplatna, rekao je izaslanik jedne male karipske zemlje.

Italija i Južna Koreja također su se potrudile. Rim je angažirao glumačku zvijezdu Gladijatora Russella Crowea kao svog izaslanika, dok za južnokorejski Busan agitiraju zvijezde K-Popa PSY i BTS. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol u završnici kampanje doputovao je u Pariz u pratnji čelnika tehnoloških divova kao što su Samsung ili LG, koji su sponzorirali kampanju lučkog grada Busana, plaćajući plakate u Parizu i drugim europskim prijestolnicama.

Saudijska Arabija je proteklih tjedana intenzivirala kontakte sa zemljama diljem svijeta, organiziravši niz summita u Rijadu s afričkim, karipskim i arapskim zemljama. Također su potpisali nekoliko memoranduma o razumijevanju s karipskim i afričkim zemljama, navodi Politico, pri čemu Saudijski fond za razvoj osigurava sredstva za infrastrukturne i energetske projekte.

Gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri nedavno je putovao u Afriku kako bi promovirao kandidaturu Rima. Jako je ljut na ponašanje Saudijaca. Ako je novac najvažniji, uvijek će prednost imati zemlje s jednom zajedničkom karakteristikom: veliki prihodi od prodaje fosilnih goriva. To možda nije nijabolji način da 2030. slavimo održivost, kaže Gualtieri za Politico.

Saudijska Arabija bit će domaćin Zimskih azijskih igara 2029. i trebala bi biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2034.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:40