NEREDI NA KAPITOLU

Saslušanje o napadu: Trump optužen za pokušaj državnog udara, i Ivanka rekla da je njezin otac bio u krivu

Odbor Kongresa koji istražuje napad na američki Kapitol predstavio je svjedočanstva iz najužeg kruga Trumpa
 Mandel Ngan/AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump organizirao je prošlogodišnju pobunu na Kapitol u pokušaju državnog udara, saznanje je do kojega su došli istražitelji Kongresa tijekom saslušanja o napadu na Kapitol, što su ga prikazivale američke televizije, prenosi BBC.

Odbor Kongresa koji istražuje napad na američki Kapitol predstavio je svjedočanstva koja pokazuju da su njegovi bliski saveznici, pa čak i njegova kći Ivanka, odbacili njegove lažne tvrdnje o izbornoj prijevari.

Liz Cheney, republikanska potpredsjednica odbora, rekla je da je Trump 'zapalio fitilj napada', dok je demokrat Benny Thompson rekao da su pobune 'ugrozile američku demokraciju'.

Scene kaosa i nasilja mogle su se vidjeti 6. siječnja 2021. na američkom Kapitolu, sjedištu američke demokracije, u koji je unatoč policijskim suzavcima upala gomila Trumpovih pristaša kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena.

image

Saslušanje o napadu na Kapitol

Jabin Botsford/AFP
image

Donald Trump

Drew Angerer/AFP

- Nikada nećemo priznati poraz, rekao je Trump pristašama prije nego što su oni krenuli prema Kapitolu.

Na dan napada poginule su četiri osobe, a jedan policajac koji je bio na Kapitolu preminuo je dan nakon obrane Kongresa. Deseci policajaca su ranjeni u napadu koji je trajao nekoliko sati, a četiri su si policajca nakon toga oduzela život.

Nakon gotovo godinu dana istrage, izborni odbor američkog Zastupničkog doma pod vodstvom demokrata otvorio je saslušanje prikazivanjem isječaka iz intervjua koje je vodio s članovima najužeg kruga Donalda Trumpa.

Emitirana je snimka svjedočenja bivšeg američkog državnog odvjetnika Billa Barra koji je rekao da je bivšem predsjedniku više puta rekao da je izgubio izbore i da su njegove tvrdnje da je došlo do izborne prijevare pogrešne.

- Ne možemo živjeti u svijetu u kojemu sadašnja administracija ostaje na vlasti na temelju svog stajališta, nepotkrijepljenog konkretnim dokazima, da je bilo prijevare na izborima, rekao je bivši glavni državni odvjetnik.

image

Adam Schiff i Liz Cheney

Drew Angerer/AFP

Na saslušanju je prikazana i snimka svjedočenja Ivanke Trump, kćeri bivšeg predsjednika, koja je rekla da prihvaća Barrovo odbacivanje stava o teoriji zavjere.

Prikazana su i svjedočenja Ivankina supruga Jareda Kushnera, glasnogovornika kampanje Jasona Millera i generala Marka Milleya.

"Poštujem glavnoga državnog odvjetnika Barra. Zato sam prihvatila ono što je govorio", rekla je Ivanka Trump u svjedočenju snimljenom na video snimci.

Također je prikazan dio Trumpova zapaljivog govora prije napada u kojem je ponovio lažne tvrdnje o izbornoj prijevari i usmjerio bijes svojih pristaša na potpredsjednika Mikea Pencea. Pence je bio u zgradi Kapitola i nadgledao kongresnu potvrdu izborne pobjede demokrata Joea Bidena, koju neredi nisu uspjeli spriječiti.

Kako prenosi BBC, čulo se dahtanje u prostoriji dok je Cheney čitala izvještaj u kojemu se tvrdi da je Trump, kada mu je rečeno da izgrednici skandiraju da se potpredsjednika Mikea Pencea treba objesiti jer je odbio blokirati izborne rezultate, sugerirao kako on 'to zaslužuje'.

Rekli su da bivši predsjednik nije želio da se napad na američki Kapitol zaustavi te da se bijesno opirao savjetima savjetnika koji su ga pozivali da rastjera prosvjednike.

- Svjestan da skandiraju 'Objesite Mikea Pencea', predsjednik je odgovorio u stilu 'Možda je to dora ideja naših pristaša'. Mike Pence to zaslužuje, ispričala je Cheney.

image

Ivanka Trump

Drew Angerer/AFP

Sljedeća dva tjedna očekuje se još pet saslušanja.

Neki republikanci u Kongresu u danima nakon napada osudili su Trumpa, ali većina ih je od tada promijenila ton, podržavajući ga i umanjujući tadašnje nasilje.

Na saslušanju je također bilo dvoje svjedoka koji su svjedočili osobno: policijska službenica američkog Kapitola Caroline Edwards, koja je zadobila ozljedu mozga u napadu, i Nick Quested, redatelj koji je snimio snimke ekstremno desničarske grupe Proud Boys, optužene za pomoć u planiranju napada.

Edwards je opisala uvrede kojima su je izgrednici zasipali za vrijeme okršaja, ali je rekla da je ponosna što se borila protiv njih čak i nakon što je bila ozlijeđena.

"Bio je to pokolj. Bio je kaos", rekla je Edwards.

“Ono što sam vidjela bila je upravo ratna scena”, dodala je Edwards.

Rulja je napala policiju, nagnala zastupnike i Pencea u bijeg radi njihove sigurnosti i prouzročila milijune dolara štete.

"Oni koji su napali naš Kapitol i satima se borili protiv provođenja zakona bili su motivirani onime što im je predsjednik Trump rekao: da su izbori ukradeni i da je on zakoniti predsjednik", rekla je Cheney. "Predsjednik Trump je sazvao rulju, okupio je i zapalio plamen ovog napada", istaknula je.

Svoje kolege republikance - koji su glasali da je uklone s čelnog mjesta u Domu - Cheney je upozorila: "Doći će dan kada će Donald Trump nestati, ali vaša će sramota ostati", poručila je.

Cheney je istaknula da je više republikanskih kongresmena kontaktiralo Bijelu kuću nakon 6. siječnja kako bi zatražili oprost za, kako je rekla, svoju ulogu u pokušaju poništavanja izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:52