FINSKA PREMIJERKA

Sanna Marin na rubu suza: ‘Ja sam samo čovjek, i političari ponekad čeznu za zabavom i svjetlom usred tamnih oblaka‘

Velik dio finske javnosti zdušno je stao u obranu prava premijerke na zabavu

Sanna Marin

 Heikki Saukkomaa/Afp/Profimedia/Heikki Saukkomaa/Afp/Profimedia

Finska premijerka Sanna Marin izjavila je kako svakodnevno vrijedno radi, ali da to ne znači da ne treba imati pravo na privatnost, prenosi Guardian.

“Ja sam samo čovjek”, rekla je Marin novinarima u srijedu na konferenciji svoje Socijaldemokratske stranke, opisujući protekli tjedan kao “prilično težak”. Na rubu suza rekla je da i ona ponekad čezne za "radošću, svjetlom i zabavom usred tamnih oblaka".

“Nisam izostala niti jedan dan s posla. Želim vjerovati da će ljudi više gledati ono što radimo na radnom mjestu, nego na ono što radimo u slobodno vrijeme. Nikada nisam ostavila niti jedan zadatak nedovršen. No i dalje učim. Ali svoj posao i dalje radim jednako dobro kao i do sada. Razmišljam o Ukrajini, razmišljam o svojim sugrađanima i radim svoj posao”, kazala je finska premijerka, 36-godišnjakinja, koja je 2019., kada je izabrana na dužnost, bila najmlađa šefica vlade ikad.

Marin se jučer ispričala zbog fotografije koja se prvo pojavila na TikTok profilu manekenke i influencerice Sabine Särkkä, a na kojoj se može manekenku i još jednu ženu kako se ljube u toplessu. Snimka je nastala u rezidenciji premijerke Kesäranti, nakon glazbenog festivala Ruisrock 8. srpnja. Snimka je u međuvremenu izbrisana s društvenih mreža.

image

Sanna Marin

Heikki Saukkomaa/Afp

“Mislim da ta fotografija nije prikladna i ispričavam se zbog toga. Takva fotografija nije smjela niti biti snimljena. Ali inače se na zabavi ništa posebno nije dogodilo“, objasnila je premijerka.

Upitana hoće li išta promijeniti u svom ponašanju, Marin je rekla KAKO osobno ne vidi ništa loše u tome da “i mi političari imamo slobodno vrijeme, provodimo ga s prijateljima”. Kazala je da je na glasačima na izborima da “procijene je li im to prikladno i što o tome misle”.

Protivnici su Marinino ponašanje opisali kao neprimjereno i kazali da njezin izbor prijatelja pokazuje nedostatak sposobnosti prosudbe, te kako su ju fotografije i video sa zabave vrlo lako mogle učiniti žrtvom ucjene, što bi potencijalno ugrozilo finsku sigurnost.

No velik dio javnosti zdušno je stao u obranu njena prava na zabavu. Finkinje su tako objavili vlastite videosnimke na kojima plešu i piju kako bi pokazale svoju podršku premijerki, dok je sama Marin rekla kako se nada da će “u 2022. godini biti prihvaćeno da čak i oni koji donose odluke mogu plesati, pjevati i ići na zabave”.

Politički krebilitet premijerke

Sama snimka sa zabave nije previše utjecala na njen politički kredibilitet. No neki saveznici već su umorni zbog cijele priče. Finska ministrica financija, Annika Saarikko, čelnica stranke centra koja je članica Marinove koalicije lijevog centra, rekla je da je "zbunjena i umorna" od komentiranja fotografija i videa.

Ministrica obrazovanja, Li Andersson, iz Lijevog saveza rekla je kako se nada da će se rasprava orijentirati na "suštinska pitanja" kao što su "finske politike s obzirom na ovu nadolazeću tešku zimu, energetsku krizu, ruski agresorski rat...".

Petteri Orpo, iz oporbene stranke Nacionalne koalicije, rekao je kako se nada da se pozornost medija i javnosti sada može usmjeriti na "ono što premijerka ne radi dobro". ”Imamo energetsku krizu, galopirajuću inflaciju, probleme u zdravstvu. Trebamo pravo vodstvo”, kazao je.

Novine Helsingin Sanomat – koje su razgovarale s osam stranačkih zastupnika Marininih socijaldemokrata – upozorile su da, iako je ona ostala vrlo popularna i nije bilo pritiska da se smijeni, ipak raste frustracija zbog opetovanih skandala.

Nekoliko zastupnika s kojima je list razgovarao kritizirali su Marininu prosudbu i smatrali njezine postupke "nerazboritima", navodi se, dodajući da raste zabrinutost oko novih fotografija ili videa i pitaju se je li Marin naučila nešto iz iskustva.

"Svi je vide kao vrlo sposobnu osobu za obavljanje ove funkcije. Ona je nevjerojatno izdrživa, divlje tulumari, ali također puno radi i brine o svom poslu. No u situaciji kada se bliže izbori izuzetno je važno razgovarati i s našim starijim simpatizerima. Finska je još uvijek relativno konzervativna zemlja, posebno kada se nađete izvan Helsinkija”, kazao je neimenovani stariji član stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:37